Els resultats del Consell de Política Fiscal i Financera per Catalunya

Per Imma Domènech
Sabadell

 

D'esquerra a dreta, el Ministre Montoro i el Conseller Mas-Colell
D’esquerra a dreta, el Ministre Montoro i el Conseller Mas-Colell

Tot plegat s’ha donat a conèixer en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera on s’ha aprovat el traspàs a les comunitats autònomes de l’Impost de Patrimoni, un tribut que la Generalitat ja tenia previst als pressupostos del 2014. “El que s’ha fet avui és una regularització del que tothom entenia que era el cas“, va exposar Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia de la Generalitat. En total són 604 milions d’euros dels què es beneficia principalment Catalunya, el territori que més va recaptar per aquest concepte. 

Un altre tema tractat en aquest Consell va ser la compensació de l’Impost de Dipòsits Bancaris, Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, va comunicar el passat dimecres a Andreu Mas-Colell que l’Estat no compensaria a Catalunya arrel de la supressió de l’impost autonòmic de dipòsits bancaris. Aquesta compensació es va demanar el 18 de desembre de l’any passat una vegada la Generalitat va aprovar el seu tribut, i va ser acceptada; però al cap de pocs dies, el mateix ministre Cristóbal Montoro ho va recórrer al Tribunal Constitucional, fet que va provocar la paralització immediata del tribut. I a més, a continuació va establir el seu propi impost a nivell estatal amb base zero cosa que comportà la neutralització de tots els tributs neutrals tal i com estipula la LOFCA (Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes). Davant de la notícia rebuda per part de la Generalitat, Mas- Colell ha assegurat que es “continuarà la discussió” per aconseguir aquesta desitjada compensació, ja que “hi ha base per al litigi legal, tot i que ara per ara la interpretació estatal és que no ens correspon”. Una mesura restrictiva, ja que s’esperava un ingrés de 800 milions d’euros. Tot i que la ratificació de la notícia va ser en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), la conselleria ja havia rebut la notícia de bon matí; raó per la qual el conseller ja venia preparat a la reunió amb el ministre Montoro. Però en canvi, l’Estat sí que va decidir compensar aquest tribut per tres Comunitats Autònomes que havien engegat l’impost amb més anterioritat que Catalunya, es tracta de Canàries, Andalusia i Extremadura; i no pas Catalunya i Astúries que ho havien fet després de l’1 de desembre.

Passat un any, i amb una sentència del Tribunal Constitucional avalant la validesa de l’impost autonòmic i la corresponent compensació, el president espanyol, Mariano Rajoy, es va comprometre a estudiar la compensació per a Catalunya; però aquesta setmana s’ha conegut la resposta negativa. Com passa moltes vegades els números no coincideixen ja que els càlculs dels ingressos per l’impost de dipòsits bancaris amb la seva corresponent compensació fet per part de la Generalitat va ser superior a l’establerta pel Govern estatal.

Com a contrapartida, des de l’executiu s’han compromès a incloure aquest tribut a la reforma fiscal que s’engegarà a partir de l’any vinent, ja que el Tribunal Constitucional ha declarat que l’impost de dipòsits bancaris que van posar en marxa les comunitats sí que és constitucional; però sense concretar si la recaptació que comportarà serà íntegrament per la Comunitat Autònoma o només n’obtindran una part. En roda de premsa, Montoro ha explicat que l’impost de dipòsits que posarà en marxa serà “de base estatal” i les comunitats autònomes tindran un marge de maniobra sobre aquesta.

Pel que fa a l’impost del patrimoni, la decisió del govern espanyol de permetre que els territoris que havien aplicat l’Impost no haguessin de retornar les quantitats que havien captat el 2012, en concret 604 milions d’euros, contràriament al que estava estipulat originàriament, ha provocat malestar en aquelles comunitats que van optar per no posar en marxa l’impost, com és el cas de Madrid. El conseller d’Hisenda madrileny, Enrique Ossorio, ha criticat el “regal” de Montoro a Catalunya i ha demanat un repartiment “per a totes” les comunitats. El conseller Mas-Colell ha respost a aquestes peticions recordant que mentre Madrid no va activar aquest impost, els ciutadans catalans sí que van fer aquest esforç, i per tant “si una comunitat es queixa de maltractament i no posa aquest impost, té un problema“. “Aquest és un impost autonòmic i el que rep la hisenda catalana d’aquest impost és el que paguen els catalans“, ha dit, i per tant “el que recapta cada comunitat autònoma és el que paguen els ciutadans de cada comunitat autònoma en funció de la seva normativa“.

Des de l’executiu s’ha decidit que les Comunitats Autònomes que van instaurar l’impost, és a dir, totes menys Madrid, es repartiran la recaptació obtinguda aquest exercici, 1.082 milions d’euros. Amb tot, la mesura no suposa cap canvi en la previsió d’ingressos de la Generalitat. D’aquesta quantitat, Catalunya rebrà 541 milions d’euros, quasi la meitat, com ha comentat Antonio Beteta, secretari d’Estat d’Administracions Públiques degut a que Catalunya té una major base imposable, i a més ha pujat els tipus imposables. Mas-Colell ha deixat clar que la cessió no té “cap significació” perquè ja estava estipulat que fos així. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *