Mallorca, destí de la màfia

Per Llucia Ferrer
Palma de Mallorca
 

El passat dimecres 11 Mallorca va presenciar una gran operació policial contra una pressumpte màfia russa. Feia vint mesos que la Guàrdia Civil anava darrera de la banda, la qual s’hauria establert fa 4 anys a la petita illa. L’operació, anomenada “Dirieba” ha comptat també amb la participació de policies estrangers i tècnics de l’Agència Tributària, i es va concentrar a Calvià i Palma, on es van realitzar vuit detencions i set registres.  La policia va detenir i posar a disposició del Jutjat número 12 de Palma Alexander Romanov, presumpte cap de l’organització criminal, coneguda com “Taganskaya”,  encara que aquest no és l’únic detingut, sinó que es varen veure involucrades unes vuit persones, així com el bufet d’advocats “Sastre & Asociados” que presumptament ha col·laborat amb l’organització delictiva.

 Taganskaya és una organització criminal que s’apropia, amb la utilizació de mitjans violents, d’empreses a les que fa quebrar amb l’objectiu de obtenir beneficis, és a dir, s’apropien d’ empreses amb dificultats econòmiques per buidar els seus actius i fer-les quebrar.  Si els empresaris no volien vendre, els extorsionaven i si, així i tot, l’empresari no doblegava la seva voluntat, pressionaven a proveïdors i clients fins que a l’empresari no li quedava altre solució.

 En relació amb les operacions a l’illa, estan acusats de realitzar inversions per donar sortida als fons que la màfia hauria obtingut il·legalment. Romanov, que ja ha estat condemnat al seu país, va obtenir mitjançant un home de palla, l’hotel Mar i Pins amb diners de procedència dubtosa.

Tot i que les acusacions cap al cap de la banda poden variar amb els següents dies, per ara se l’acusa de blanqueig de capital, frau a Hisenda i falsetat documental. S’està estudiant la possibilitat d’acusar-lo també de delicte contra els dret dels treballadors, revelació de secrets, coaccions i tràfic d’influències.

El delicte de blanqueig de capital es troba regulat al article 301 del Codi Penal; penalitza a aquell que obtengui, utilizi, tengui, converteixi o transmeti béns, sabent que son de procedència delictiva comesa per ell o un tercer. D’altra banda, també tipifica aquelles activitats dirigides a ocultar l’origen il·lícit dels béns. La pena va entre sis mesos i sis anys, i tenint en compte les circumstàncies del fet delictiu, també es podrà interposar la inhabilitació especial per a l’exercici d’una professió, o tancar un establiment relacionat amb l’activitat delictiva. Presumptament, la banda delictiva rusa ha utilitzat i ha obtingut béns de procedència delictiva comesa pels membres de l’organització.

D’altra banda, el delicte de frau a l’Hisenda Pública, és tipificat al article 305 del Codi Penal. El subjecte actiu d’aquest delicte pot ser qualsevol, igual que en el delicte explicat anteriorment; el seu subjecte passiu és en tot cas la Hisenda Pública i comprèn tots els nivells territorials (estatal, autonòmic, foral o local). L’acció descrita és eludir el pagament de tributs o deixar d’ingressar la quota que li correspon, sempre que la quantia defraudada, l’import no ingressat de les retencions o ingressos o de les devolucions o beneficis fiscals obtenguts il·lícitament, siguin superiors a 10.000 euros. La pena va des de 1 a 5 anys. En relació al cas, la presumpta activitat delictiva de la màfia ha produït molts de beneficis per als seus integrants, beneficis que no han estat subjectes de tributs, motiu pel qual Taganskaya deuria un gran import a la Hisenda Pública.

 Ja per acabar, Alexander és acusat de falsetat documental, delicte descrit a l’article 392 del Codi Penal. Castiga a aquells que a un document públic, oficial o mercantil cometi algunes de les falsetats descrites a l’article 390 del Codi Penal; d’altra banda, penalitza a l’apartat 2 del citat article a aquells que sense haver intervingut en la falsificació, traficassin amb documents d’identitat falsa. Mitjançant aquest article, i en relació al article 390.3, sembla que es pretén acusar Romanov d’utilizar un home de palla per comprar l’Hotel Mar i Pins, ja que suposa la intervenció d’una persona que  realment no l’ha tengut, falsificant, d’aquesta forma, la veracitat del document.

Fins aquí les presumptes activitats delictives d’una màfia russa operant a la petita illa. Amb el transcurs del dies s’anirà concretant i desvetllant quin és el seu futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *