Dret i Internet: Com s’estan interrelacionant? A debat

Redacció.
Barcelona.
 
Internet està canviant l’advocacia, ens explicava en una entrevista Jordi Estalella fa uns mesos, i a dia d’avui pocs dubten ja dels canvis que ha exercit el World Wide Web en el sector legal. Però, com ha influït Internet en la nostra legislació, en la nostra jurisprudència, i al cap i a la fi en el nostre Dret?I és que en aquests últims anys hem vist com els mediàtics casos de Julian Assange o Edward Snowden, entre d’altres, han deixat cada vegada més palès la importància de lo virtual en la nostra societat, importància que està començant a arrelar-se en el nostre ordenament jurídic i fins a en les estratègies de seguretat dels estats.Com podem veure, tals són les vicissituds que planteja la complexa relació entre Internet i Dret, que la consultora Gericó Associates, ha convocat una taula rodona, dijous que ve 30 de Gener en el Col·legi d’Advocats de Barcelona, amb prestigiosos experts del sector per analitzar i debatre la relació entre Dret i Internet, entre ells els socis directors de Ecix Group, Ribas & Associats i Fortuny Legal, i socis de BGM&A i Logic Data Consulting.

Álvaro Écija , Soci Director de Ecix Group.
Álvaro Écija , Soci Director de Ecix Group.
Què opinen els ponents?Sobre la nova Estratègia de Ciberseguridad Nacional, enfocada a la seguretat dels sistemes de les Administracions Públiques, les infraestructures crítiques i les empreses, de la qual parlarà Álvaro Écija, Soci Director de Ecix Group, aquest defensa que “La nova Estratègia de Ciberseguridad Nacional és capital ja que el ciberespai s’ha categoritzat com el cinquè entorn operatiu després de terra, mar, aire i espai”.Està clar que el Dret està començant a adaptar-se al fenomen online, però, aquesta adaptació està sent encara molt lenta. Així s’expressa, un altre dels ponents, Miquel Fortuny, Soci Director de Fortuny Legal, “L’accés a les noves tecnologies, ha provocat que gran part dels actes humans es realitzin avui dia a través de les xarxes. Entre aquests actes cal contemplar la comissió d’il·lícits penals. Per aquest motiu, el dret penal ha de donar resposta actualment a accions que en moltes ocasions són difícils de tipificar en els tipus penals vigents en el nostre Codi Penal, sense una legislació penal específica. A més, les particularitats que presenten aquests il·lícits en la seva iter criminis comporten moltes dificultats afegides des del punt de vista probatori, i també processal.”

No obstant això, l’últim boom que està revolucionant la nostra societat des de fa un parell d’anys, són les xarxes socials. El també ponent de la taula de debat, Javier Ribas, Soci Director de Ribas & Associats, exposa que la societat encara “tendeix a menysprear la importància de la regulació legal de les Xarxes Socials”, en la seva opinió “hi ha casos, com l’adequació de les campanyes publicitàries a les regles canviants de cada xarxa social, la gestió de la reputació i dels atacs contra la marca o el cas dels comptes parodia o de suplantació d’identitat que suposen un repte amb la normativa actual”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *