L’ICAB celebra la creació d’un servei d’orientació jurídica al CIE de la Zona Franca

Col·legi d’Advocats de Barcelona.
Barcelona.
 

El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) celebra l’anunci fet per la Direcció General de la Policia de crear un servei d’orientació jurídica (SOJ) al CIE de la Zona Franca.

Fer realitat el servei d’Orientació Jurídica al CIE ha estat una de les prioritats del degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, des del moment que va accedir al deganat d’aquesta corporació i així ho va transmetre en les diferents reunions que ha mantingut amb la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, i amb el cap Superior de Policia, Agustín Castro Abad. Alhora cal destacar que ambdues institucions  han mostrat sempre una molt  bona disposició per posar en marxa aquest servei.

Igualment, l’Ajuntament de Barcelona també ha demostrat una especial sensibilitat per la creació del SOJ a la Zona Franca i ha manifestat la seva intenció de col·laborar-hi.

Pel degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona la creació del SOJ en un centre d’internament d’estrangers suposarà “el reconeixement a l’assistència jurídica que tenen els interns  i que el legislador reconeix com un dret autònom al propi procediment sancionador. A més, és una gran pas en la defensa de les persones, perquè sovint succeeix que l’advocat que assisteix a l’estranger a l’internament  no és el mateix que el que assumeix la seva defensa en el procediment administratiu de denegació d’entrada, devolució o sancionador; situació que es complica atès que els centres d’internament existents en el territori nacional són 7, de manera que a la Zona Franca de Barcelona s’internen  estrangers, com a mesura cautelar, procedents de comunitats autònomes com les Canàries o inclús de Melilla”.

Per aquest motiu el Servei d’Orientació jurídica l’integraran advocats que ajudaran a l’intern en l’obtenció de les dades de contacte del seu advocat per afavorir l’exercici del dret de comunicació entre ambdós, per informar-lo sobre l’estat de tramitació de la mesura cautelar d’internament i dels processos administratius i jurisdiccionals de retorn, devolució i expulsió; per orientar-lo jurídicament, especialment en relació a la formulació i tramitació de les peticions i queixes sobre qüestions referents a la seva situació d’internament.

També es preveu que el Servei d’Orientació Jurídica pugui actuar en els casos que es detectin situacions d’asil o protecció internacional o estrangers víctimes de tràfic d’éssers humans. Amb aquesta darrera competència, “l’ICAB respondria a la sol·licitud de col·laboració feta per ACNUR, i en compliment dels objectius marcats pel Pla Integral contra la Tràfic d’Éssers Humans amb fins d’ explotació Sexual, aprovat pel govern central i vigent des del passat 12 de desembre de 2008”, explica Rusca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *