L’ICAB celebra que el CGPJ defensi la col•legiació obligatòria per a tots els advocats

Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona
 
 

El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) celebra que el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) estableixi en l’informe que ha elaborat en relació a l’Avantprojecte de llei de Col·legis i Serveis Professionals la necessitat de mantenir la col·legiació obligatòria per a tots els advocats.

Cal recordar que el text aprovat pel Consell de Ministres, el passat 2 d’agost de 2013, diferencia als advocats en funció de la tasca que realitzen (si van a jutjats o no) i estableix la no obligatorietat de col·legiar-se per als advocats que assessoren però que treballen per un tercer amb una relació laboral.

El CGPJ s’oposa a què es divideixi el col·lectiu de l’advocacia perquè l’article 542 de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) estableix que la figura de l’advocat és tan aquell que assumeix la direcció i defensa del judici com aquell que presta assessorament i dóna consell jurídic.

Aquesta institució també argumenta que és necessari mantenir la col·legiació obligatòria per a tots els professionals perquè és una protecció, especialment per als advocats joves, per tal que s’incorporin a la professió amb les mateixes obligacions que altres companys, seguint codis ètics i les normes deontològiques necessàries per afrontar l’exercici de l’advocacia. No mantenir-la, pot acabar convertint-se en un factor discriminatori i de major precarització, sosté el CGPJ.

Segons l’informe presentat pel CGPJ, la col·legiació obligatòria també és una via per garantir els drets dels consumidors. Si hi hagués distincions dins l’advocacia es podria donar lloc a situacions perjudicials del particular si s’iniciés el procediment amb un no col·legiat i l’acabés un advocat, doncs podria haver-hi disparitat de criteris, o bé un desemparament del client en cas d’infracció dels deures deontològics.

El arguments defensats pel Consejo General del Poder Judicial sobre la futura llei de col·legis i serveis professionals coincideixen amb el posicionament del Col·legi d’Advocats de Barcelona, qui s’ha manifestat reiteradament en contra de molts aspectes que es recullen en aquest text així com pel fet que no s’està dialogant amb els col·legis professionals en l’elaboració d’una llei que  afecta directament a molts professionals. En paraules del degà de l’ICAB, Oriol Rusca: “els advocats prestem serveis als ciutadans i no podem permetre que les lleis deixin de garantir una qualitat en el servei ofert pels professionals,  independentment de la tasca concreta que realitzin. El control deontològic i la formació la garanteixen els col·legis professionals”.

L’ICAB celebra el vot particular efectuat per tres vocals del CGPJ, en especial al considerar que l’Avantprojecte s’extralimita al fixar les quotes dels col·legiats, alhora que incrementa les obligacions dels Col·legis, fet que suposa la fallida o intervenció d’aquestes corporacions de dret públic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *