L’ICAB mostra el seu malestar pels fets esdevinguts a Ceuta, on van morir 15 immigrants

Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona
 
 

El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) mostra el seu malestar pel fet que no s’hauria seguit el procediment que estableix la  normativa d’estrangeria en els fets esdevinguts a Ceuta, on van morir 15 immigrants quan intentaven arribar nedant fins la costa espanyola.

La llei d’Estrangeria vigent estableix de forma clara que quan s’intercepti un estranger que tingui el propòsit d’entrar il·legalment a Espanya, aquests s’han de posar a disposició del  Cos Nacional de Policia per a la incoació del pertinent procediment de devolució. Si pel contrari, els estrangers es troben ja en territori espanyol el procediment corresponent hagués estat l’expulsió.

Tant l’expulsió como la devolució és un procediment administratiu dotat de les garanties que reconeix la Llei orgànica d’Estrangeria, entre les quals es troba el dret a ser escoltat, el dret a l’assistència lletrada, el dret a  intèrpret, etc.

Per al degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona “les devolucions o expulsions que no segueixen el corresponent procediment vulneren de forma radical la legalitat, impedeixen a més la  possible aplicació de la normativa d’asil i vulneren la normativa referent als drets humans”.

A més, cal recordar que Espanya està obligada pel Protocol addicional núm. 4 a la convenció Europea de Drets  Humans, que “prohibeix expressament les expulsions col·lectives d’estrangers”, o que l’aplicació de qualsevol acord de readmissió exigeix, com han sostingut tribunals espanyols en nombroses ocasions, la necessitat de salvaguardar les garanties del procediment i de ser respectuós amb els drets humans.

L’ICAB espera que s’aclareixin totes les circumstàncies que han esdevingut en els lamentables fets succeïts a Ceuta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *