Continuen les reaccions sobre l’assignació del Registre Civil

Per Imma Domènech
Sabadell
 
 

El passat dia 13 es va conèixer que el Ministeri de Justícia havia decidit entregar la gestió del Registre Civil als registradors mercantils i de la propietat. Es tractava d’una decisió retardada, ja que  l’abril de l’any passat els propis registradors s’hi van oposar per no haver-se establert les condicions amb què aquest canvi s’havia de produir i perquè de cap manera s’assegurava la viabilitat d’aquesta funció pels registradors. La notícia la va comunicar el propi degà dels registradors anunciant l’acord amb el Ministeri de Justícia: “Aquesta assignació es produeix amb plena capacitat auto-organitzativa del Col·legi de Registradors en els aspectes relatius a l’organització territorial, material i tecnològica del Registre Civil”.

No obstant, el Ministeri assegura que aquest tema encara no està tancat després que el degà va enviar una carta als seus companys assegurant que “al final la decisió del Govern ha estat assignar el Registre Civil als registradors”. Després del rebombori general, Justícia ha sortit del pas dient que no hi havia res tancat, ja que segueixen obertes les dues opcions d’assignació de la gestió del Registre, bé als registradors o bé als secretaris judicials. Hi ha una divergència entre aquestes dues vessants però el que és evident és que cal garantir la gratuïtat en les notificacions i certificacions pels ciutadans i alhora mantenir més del 80% dels llocs de feina que actualment estan vinculats al Registre Civil. Tot i això, sembla ser que els registradors tenen més possibilitats de rebre’n la gestió.

Alhora els secretaris judicials també han mostrat el seu descontentament respecte de la notícia, ja que des del Col·legi Nacional de Secretari Judicials (CNSJ) i el Sindicat de Secretaris Judicials (SISEJ) exposen que fa un mes se’ls va plantejar la possibilitat de fer-se’n càrrec ells del Registre Civil, raó per la qual han demanat que s’aclareixi la situació. Des del propi CNSJ defensen que ells van entregar una proposta molt fonamentada defensant que el secretari públic era l’empleat més indicat per gestionar el servei públic del Registre Civil.

Com era d’esperar les reaccions no s’han fet esperar, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F), que és el sindicat majoritari en el sector judicial, ho ha qualificat com una “operació de privatització”, exposant que “aquesta decisió va en detriment d’un servei públic i que suposarà un cost per tots els ciutadans, el qual encara no es pot quantificar, tant en tràmits com inscripcions o certificats que fins ara eren gratuïts”. En canvi, el Ministeri de Justícia ho ha descartat per complet. A més a més, el CSI – F adverteix que “aquesta decisió fa perillar la situació laboral de més de 3.500 funcionaris de tot l’estat espanyol”.

Així mateix, el portaveu del SISEJ, Rafael Lafuente, s’ha mostrat sorprès pel fet que el Ministeri “subhasti” aquest servei entre dos àmbits molt diferenciats, raó per la qual ha demanat que el Ministeri es posicioni ràpidament. Comenta que els preocupa que es vagi acostant l’entrada en vigor de la reforma del Registre Civil (el proper juliol) i que el Ministeri encara no tingui la decisió presa.

Font: regmurcia.com
Font: regmurcia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *