El Col•legi d’Advocats de Barcelona combat a Madrid la Llei de Justícia Gratuïta

Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona
 
 

El degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, ha presentat avui en roda de premsa a Madrid al costat de la degana del Col·legi d’Advocats de Madrid, Sonia Gumpert, i el president de la Comissió d’Assistència Jurídica Gratuïta del CGAE, Francisco Javier Lara, el treball conjunt realitzat per combatre el projecte de llei de justícia gratuïta. L’acte conjunt, celebrat a la seu del Consejo General de la Abogacía española, ha servit també per donar a conèixer el pla d’actuació de l’ICAB per frenar l’aprovació d’aquest projecte de llei.

El degà dels advocats de Barcelona ha denunciat que el projecte de justícia gratuïta, tal com es va aprovar el passat 21 de febrer, perjudica greument al ciutadà . “No només hi haurà més burocratització en els tràmits que s’han de fer per sol·licitar el benefici de la Justícia gratuïta sinó que a més és intolerable que es consideri com un ‘abús del sistema’ per part dels ciutadans la necessitat d’haver de recórrer tres vegades en un any al Servei d’Assistència Jurídica Gratuïta “, ha afirmat Rusca.

Rueda Prensa Gumpert Lara Rusca

El projecte de llei manté una duplicitat en la tramitació que suposa una despesa pública innecessària. El 95 % de les resolucions de l’advocacia catalana són ratificades per l’Administració, de manera que mantenir aquest sistema suposa una doble estructura que dilata inútilment el reconeixement definitiu del dret a justícia gratuïta. Per això Rusca ha denunciat que “amb aquesta mesura no es busca la qualitat del servei” i ha afegit: “el Ministeri de Justícia mostra amb aquesta mesura una falta de sensibilitat cap a un servei públic essencial com és el Torn d’Ofici” .

Els Col·legis d’Advocats de Barcelona i Madrid i també el Consejo General de la Abogacía española lamenten que “el text aprovat no garanteixi el finançament públic suficient per al manteniment del sistema“. Per aquest motiu, tant Rusca, Gumpert com Lara han coincidit en denunciar que el Ministeri de Justícia no està destinant prou recursos per sufragar el cost d’aquest servei . En aquest sentit , cal recordar que si bé el ministre Gallardón va afirmar que les taxes judicials servirien per contribuir al pagament de la justícia gratuïta, les dades del mateix ministeri demostren que aquesta mesura recaptatòria no ha assolit la xifra prevista ni s’estan utilitzant les taxes per garantir el servei.

El projecte de llei de justícia gratuïta tampoc resol les problemàtiques actuals dels advocats adscrits al TO. L’homogeneïtzació a la baixa dels mòduls de pagament, els pagaments impuntuals, la manca de traductors per a tot el procés , o que es limiti la llibertat i independència del criteri de l’advocat en l’exercici de les seves funcions són alguns dels principals aspectes que els Col·legis d’ Advocats volien resoldre aprofitant la tramitació de la nova llei de justícia gratuïta. Per aquest motiu, Rusca ha considerat “injust que en la redacció de la Llei no s’hagi tingut en compte l’opinió dels advocats que presten el servei, fet que mostra el menyspreu cap al treball de l’advocat d’ofici, ja que la no resolució  d’aquestes situacions va en detriment del servei al ciutadà que veu malversat el seu accés a la justícia“.

L’acte també ha servit per presentar el pla d’acció dels Col·legis d’Advocats de Barcelona i Madrid per combatre la llei de justícia gratuïta; actuacions presentades a la seu del Consejo General de la Abogacía española.

Pla d’Actuació del Col·legi d’Advocats de Barcelona

Dijous que ve, 10 d’abril, al matí, el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona es reunirà amb tots els partits polítics catalans amb representació al Congrés. Rusca també té previst reunir-se amb la Comissió de Justícia del Congrés, amb els partits polítics amb representació al Senat i realitzarà altres visites institucionals, com ara amb la presidenta del Parlament català o la Defensora del Pueblo.

La roda de premsa ha servit també per reivindicar l’eradicació del projecte de llei de Col·legis i Serveis professionals, així com el de jurisdicció voluntària. Les dues iniciatives legislatives no només perjudiquen el col·lectiu dels lletrats, sinó també als ciutadans que veuran minvat el servei que se’ls presta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *