L’Advocacia Catalana alerta que la reforma dels Tribunals és un primer pas a la recentralització dels jutjats

Consell de l’Advocacia Catalana
Barcelona
 
 

El Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya, alerta que l’avantprojecte de Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) aprovat el passat divendres pel Consell de Ministres suposa la desaparició dels actuals partits judicials i la introducció del Tribunal Provincial d’Instància (TPI), una nova figura que centralitzarà en les capitals de cada província els òrgans judicials, en detriment dels jutjats comarcals. La nova llei també preveu la desaparició dels Jutjats de Pau.

Malgrat les declaracions del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en el sentit que es mantindran totes les seus judicials existents actualment, passant a ser ‘seccions’ del Tribunal Provincials d’Instància, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, alerta que ‘la voluntat inequívoca de l’article 21 del projecte de nova planta judicial, que preveu la no inversió en infraestructures en les seus actuals, no és altra que portar tota l’activitat judicial a les capitals de província’.

Sàmper fonamenta aquesta afirmació en les manifestacions que van fer els redactors de l’avantprojecte de Llei de Demarcació i planta judicial i de la Llei Orgànica del Poder Judicial, Antonio Dorado Picón i Luis María Díez-Picazo, el passat 4 de febrer, al Col·legi d’Advocats de Barcelona, que van qualificar de ‘inevitable’ la desaparició dels actuals partits judicials ‘en favor d’una major especialització’.

El president de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, qualifica de ‘molt greu’ la proposta del govern espanyol, que preveu la desaparició dels actuals partits judicials i la creació d’una única demarcació provincial. El projecte preveu la supressió de les Audiències Provincials i dels jutjats comarcals, que serien substituïts per un únic Tribunal Provincial de Instància (TPI) amb seu oficial a la capital de cada província.

Tot i que el projecte també preveu la possibilitat que el TPI tingui altres subseus, ‘a més de l’oficial, en alguna altra població de la província’, aquesta hauria de ‘reunir una sèrie de requisits de població, càrrega de treball o distància de la capital’, uns criteris que no compleixen l’esperit de Justícia de proximitat que reivindica l’Advocacia Catalana. ‘El projecte neix a partir d’una idea recentralitzadora de la justícia en un moment en què a Catalunya s’està treballant precisament en el sentit contrari, és a dir, en el de la descentralització de la justícia per tal d’acostar-la el màxim possible al ciutadà’, alerta Sàmper. L’Advocacia Catalana defensarà la pervivència dels 577 jutjats unipersonals i 898 jutjats de pau catalans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *