L’ICAB lliura als partits polítics catalans les seves esmenes al projecte de llei de justícia gratuïta

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona
 
 

La lluita per combatre el projecte de llei de justícia gratuïta, aprovat el passat 21 de febrer pel Consell de Ministres, ha portat al degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, a reunir-se avui al Congrés dels diputats amb els representants dels diferents partits polítics catalans amb representació parlamentària. El Col·legi d’Advocats de Barcelona continua doncs amb el seu pla d’actuació previst per modificar l’aprovació d’aquest avantprojecte de llei.

Durant les reunions mantingudes amb els diputats Joan Coscubiela (ICV), Dolors Montserrat (PP), Jordi Jané (CiU), Alex Sáez (PSOE) i la senadora Esther Capella (ERC), el degà dels advocats de Barcelona ha pogut explicar el retrocés que patiria el  Torn d’Ofici, un servei públic essencial per als ciutadans, en cas que el Congrés dels Diputats aprovés el projecte de llei de justícia gratuïta tal com està redactat en aquest moments.

FotoICAB_EstherCapella10042014NP

El aquest sentit, Rusca  ha titllat “d’intolerable”  que el projecte de justícia gratuïta consideri un ‘abús del sistema’ per part dels ciutadans la necessitat d’haver de recórrer tres vegades en un any al Servei d’Assistència Jurídica Gratuïta.

El degà dels advocats de Barcelona també ha denunciat que el projecte de justícia gratuïta comporta un “increment dels tràmits que s’han de fer per sol·licitar el benefici de la Justícia gratuïta, per tant, més burocratització i despesa pública innecessària atès que el 95 % de les resolucions de l’advocacia catalana són ratificades per l’Administració, de manera que mantenir aquest sistema suposa una doble estructura que dilata inútilment el reconeixement definitiu del dret a justícia gratuïta”. Per aquest motiu, Rusca ha criticat que “amb aquesta mesura no es busca la qualitat del servei, així com la manca de sensibilitat del Ministeri de Justícia cap a un servei públic essencial com és el Torn d’Ofici prestat per lletrats amb alta formació i experiència”.

El degà dels advocats de Barcelona també ha lamentat la insuficiència de recursos destinats a l’àmbit de la Justícia i molt especialment per sufragar el cost del Torn d’Ofici i assistència al detingut.  Rusca ha demostrat un cop més el rebuig de l’advocacia a què la llei de taxes judicials serveixi per contribuir al pagament de la justícia gratuïta. A més les dades del mateix ministeri demostren que aquesta mesura recaptatòria no ha assolit la xifra prevista ni s’estan utilitzant les taxes per garantir el servei.

El projecte de llei de justícia gratuïta tampoc resol les problemàtiques actuals dels advocats adscrits al TO. L’homogeneïtzació a la baixa dels mòduls de pagament, els pagaments impuntuals, la manca de traductors que permetin la comunicació client-advocat per a tot el procés , o que es limiti la llibertat i independència del criteri de l’advocat en l’exercici de les seves funcions són alguns dels principals aspectes que el Col·legi d’Advocats de Barcelona vol resoldre durant la tramitació de la nova llei de justícia gratuïta. Per aquest motiu, Rusca ha considerat “injust que en la redacció de la Llei no s’hagi tingut en compte l’opinió dels advocats que presten el servei, fet que mostra el menyspreu cap al treball de l’advocat d’ofici, ja que la no resolució  d’aquestes situacions va en detriment del servei al ciutadà que veu malversat el seu accés a la justícia“.

El degà dels advocats de Barcelona també ha aprofitat les reunions mantingudes avui amb els diferents partits polítics per reivindicar l’eradicació del projecte de llei de Col·legis i Serveis professionals, així com el de jurisdicció voluntària. Les dues iniciatives legislatives no només perjudiquen el col·lectiu dels lletrats, sinó també als ciutadans que veuran minvat el servei que se’ls presta.

Rusca també té previst reunir-se properament amb la Comissió de Justícia del Congrés, amb els senadors catalans i realitzarà altres visites institucionals, com per exemple amb la presidenta del Parlament català o a la Defensora del Pueblo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *