L’ICAB denuncia la manca de debat obert sobre el contingut del projecte de llei de justícia gratuïta

Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona.

El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) denuncia la manca de voluntat política per fer un debat obert al ple de Congrés on s’exposin tots els aspectes que comportaran per als ciutadans el projecte de llei de justícia gratuïta, si s’aprova el text tal com el Ministeri de Justícia l’ha presentat.

L’ICAB lamenta que hagin estat rebutjades les sis esmenes a la totalitat del projecte de llei de justícia gratuïta presentades avui per part del Grup Mixt, del Grup Basc, d’ UPyD, d’Izquierda plural, de Convergència i Unió, i del Grup Socialista. L’argumentació d’aquests grups parlamentaris per rebutjar el projecte de llei de justícia gratuïta coincideix amb l’expressada reiteradament pel Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Davant aquesta situació, el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, ha qualificat “d’inacceptable la reforma de la justícia gratuïta plantejada perquè pot comportar un gran retrocés en un Servei públic essencial com és l’assistència jurídica gratuïta” i ha afegit: “tot i que és necessària fer una reforma de la justícia gratuïta no podem tolerar que es faci en els termes que s’estan plantejant i sense el diàleg amb els col·legis d’advocats i els advocats que prestem aquest servei, que són els que millor coneixem les deficiències del sistema i les principals necessitats”.

Un dels principals aspectes que l’ICAB critica del projecte de llei de justícia gratuïta és el fet que es considera com un ‘abús del sistema’ per part dels ciutadans la necessitat d’haver de recórrer tres vegades en un any al Servei d’Assistència Jurídica Gratuïta, i més si és té en compte l’actual context econòmic.

Finançament

El Col·legi d’Advocats de Barcelona també ha denunciat que el text presentat pel Ministeri de Justícia no garanteixi el finançament públic suficient per mantenir el sistema de justícia gratuïta i lamenta que es vinculi a la recaptació per taxes judicials com a font d’ingressos per sufragar el cost d’aquest dret fonamental. En aquest sentit, Rusca ha argumentat que les taxes són un barrera per a molts ciutadans per poder reclamar justícia davant els tribunals, de manera que com a conseqüència d’aquesta mesura hi ha una “justícia de rics i una altra de pobres”. El degà dels advocats de Barcelona també ha ressaltat “la manca de transparència del Ministeri de Justícia per facilitar les dades de recaptació de les taxes judicials així com en donar a conèixer on s’estan invertint aquests diners”.

Més burocratització

L’ICAB també considera que el projecte de llei de justícia gratuïta comportarà una major burocratització i tramitació i per tant, una despesa pública innecessària. Per això, des d’aquesta corporació es destaca que el 95% de les resolucions de l’advocacia catalana són ratificades per l’Administració, de manera que mantenir aquest sistema suposa una doble estructura que dilata inútilment el reconeixement definitiu del dret a justícia gratuïta. Per això Rusca ha denunciat que “amb aquesta mesura no es busca la qualitat del servei“.

El projecte de llei de justícia gratuïta tampoc resol les problemàtiques actuals dels advocats adscrits al TO

L’homogeneïtzació a la baixa dels mòduls de pagament, els pagaments impuntuals, la manca de traductors per a tot el procés, o que es limiti la llibertat i independència del criteri de l’advocat en l’exercici de les seves funcions són altres aspectes primordials que l’advocacia vol resoldre aprofitant la tramitació de la nova llei de justícia gratuïta. Per aquest motiu, Rusca ha titllat “de menyspreu cap al treball de l’advocat d’ofici l’actitud del Ministeri de Justícia ja que la no resolució d’aquestes situacions va en detriment del servei al ciutadà que veu malversat el seu accés a la justícia

L’ICAB continuarà treballant per aconseguir que el projecte de llei de justícia gratuïta no suposi un pas enrere per a la ciutadania.

La lluita del Col·legi d’Advocats de Barcelona per combatre el projecte de llei de justícia, va portar al degà dels advocats de Barcelona, Oriol Rusca, a reunir-se el passat 10 d’abril a Madrid amb els diputats Joan Coscubiela (ICV), Dolors Montserrat (PP), Jordi Jané (CiU), Alex Sáez (PSOE) i la senadora Esther Capella (ERC) per lliurar-los les esmenes al projecte de llei de justícia gratuïta plantejades per l’ICAB i treballades en el si de la Comissió del Torn d’Ofici de l’ICAB, que presideixen les diputades de la Junta de Govern Mercè Claramunt i Carmen Valenzuela.

Oriol Rusca també té previst reunir-se properament amb la Comissió de Justícia del Congrés, amb els senadors catalans i mantenir trobades amb altres representants institucionals, com per exemple amb la presidenta del Parlament català o a la Defensora del Pueblo per tal de modificar el projecte de llei de justícia de gratuïta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *