L’ICAB alerta de l’augment dels maltractaments a la gent gran

Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona
 
 

El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), a través de la Comissió dels Drets de la Gent Gran, ha alertat de l’augment de maltractaments per motius econòmics a aquest col·lectiu. A més, s’ha observat un increment d’un 26% en el nombre de persones grans que han fet ús del Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) de l’ICAB, des del 2011. Si bé els motius de la consulta poden ser diversos (llei de dependència, desnonament, maltractaments, etc.) l’augment ha estat continuat per part d’aquest col·lectiu

La vicedegana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Rosa Mª Barberà; la Síndica de Greuges de Barcelona, Mª Assumpció Vilà i la Comissionada Alcaldia de la Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona, Assumpció Roset, han presidit l’acte institucional.

Ha estat una denúncia feta conjuntament amb l’Associació per a la investigació del maltractament a les persones grans (EIMA), representada per la seva presidenta, Mercé Tabueña; amb el Col·legi de Treball Social, presidit per Núria Carrera, amb Amics de la Gent Gran, representat pel director general, Oriol Alsina, i la Federació d’Associacions de la Gent Gran (FATEC), representada pel membre de la seva junta Enric Peidró; en un acte celebrat aquest matí  la seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB).

Els maltractaments, que poden ser de molts tipus (físic, psicològic, sexual, per abandonament, per vulneració de drets, per negligència o econòmic) comprenen les situacions en què una persona gran pateix les conseqüències de l’omissió en la recepció dels ajuts bàsics necessaris com, per exemple, menjar i la negació dels seus drets. A més, sol incloure violència (l’ús de la força) i abús de poder i/o de confiança.

“Tot i que és molt difícil detectar el nombre exacte de maltractaments a les persones grans, la Comissió dels Drets de la Gent Gran de l’ICAB estima que els abusos per motius econòmics ha crescut en els darrers dos anys, ja que les consultes fetes als advocats així ho reflecteixen”, ha explicat la vicedegana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Rosa Mª Barberà.

PRGentGranMaltractaments2014

Segons el president de la Comissió dels drets de la Gent Gran de l’ICAB, Jordi Muñoz, “les entitats que treballen diàriament amb persones grans per el seu benestar ratifiquen que cada cop tenen coneixement de més casos d’ abusos econòmics”.

Per aquest motiu, i davant la vulnerabilitat d’un col·lectiu que considera en molts casos “un tabú” parlar d’aquestes situacions, els professionals, entitats, i les administracions han vist necessari la creació d’un grup de treball comú per tractar de reduir el nombre de casos.

“Les persones grans han de saber que no estan soles, que hi ha advocats que els poden escoltar i assessorar davant aquesta situació”, ha exposat Barberà. Per aquesta raó, el Col·legi d’Advocats de Barcelona ha ofert de 10 a 13h, a la seva seu, un Servei d’orientació jurídica exclusiu i gratuït per a persones grans, format per advocats voluntaris de la Comissió dels Drets de la Gent Gran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *