L’ICAB insta a que la doble conducció sigui efectiva a tots els partits judicials, i no només a Barcelona

Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona
 
 

El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB)  celebra l’establiment d’un segon trasllat entre les comissaries de policia i els jutjats de Barcelona, però alhora insta a què la segona conducció sigui efectiva a tots els partits judicials, incloent els dies festius, i no només a Barcelona. Aquesta petició s’ha fet efectiva durant la taula rodona sobre “El funcionament de les noves normes de repartiment i segona conducció als Jutjats de Barcelona”, que s’ha celebrat aquesta tarda a l’ICAB. En aquesta hi han participat el  degà dels advocats de Barcelona, Oriol Rusca, les diputades de la Junta de Govern responsables de la Comissió de Relacions amb l’Administració i la Justícia, Julia Herrero i Eva Pous Raventós, la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, el fiscal degà dels Jutjats d’ Instrucció de Barcelona, José Luis García García, el  magistrat Jutge titular del Jutjat d’Instrucció núm.11 de Barcelona, Francisco Gonzalez Maillo, i l’inspector de l’Àrea Regional d’Instrucció d’Atestats i de Custodia de Detinguts del Cos Policial de Mossos d’Esquadra, Eduard Muñoz.

La segona conducció  és una reivindicació històrica de l’ICAB. Gràcies a aquesta mesura es disposa dels mitjans efectius per a què  el temps de la detenció sigui l’estrictament necessari per realitzar les investigacions que permetin aclarir els fets, de manera que aquesta mesura permet una millora en el funcionament de l’Administració de Justícia.

Tanmateix, el degà de l’ICAB, Oriol Rusca, alerta de què  “a rodalies la manca de conducció en  dies festius comporta que, en aquelles diligències policials que han estat tancades una vegada s’ha realitzat la conducció del dia anterior al festiu,  el detingut resti més temps a la comissaria de forma innecessària”. Rusca cita un exemple: “resulta especialment greu que en assumptes, com són delictes d’altes penes no privatives de llibertat, que ni en l’hipotètic cas d’acabar amb una sentència condemnatòria comportarien una privació de llibertat, estiguin patint aquesta limitació de la situació personal durant més temps del necessari en la fase inicial de la detenció”.

Des de l’ICAB també es reivindica que la segona conducció sigui efectiva a tots els partits judicials, i no només a Barcelona.

Normes de repartiment

Les nomes de repartiment acordades per la Sala de Govern del TSJC, el passat dia 6 de maig, s’estan aplicant des del dia 2 de juliol. El canvi del criteri de distribució i assignació de les persones detingudes als Jutjats de Guàrdia a Barcelona comporta que els atestats amb detinguts van a repartiment al Jutjat de Detinguts 1 i,  posteriorment, es distribueixen entre els 3 Jutjats en funcions de guàrdia, com són el Jutjat 1, 2, i 3.

Ambdues mesures suposen fer efectiu el compliment de què la privació de llibertat del detingut s’ajusti, en la mesura possible,  als termes exigits per la llei i per la jurisprudència dels nostres tribunals i del Tribunal Constitucional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *