L’ICAB considera que la llei de seguretat ciutadana és un retrocés en els drets fonamentals de les persones

Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona
 
 

El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) considera un greu retrocés per la democràcia i els drets fonamentals de les persones la Llei Orgánica de Seguretat Ciutadana, que ha aprovat avui el Consell de Ministres. Aquesta corporació reitera que la violència al carrer per part de grups minoritaris (en aprofitar-se de concentracions i/o manifestacions legals de la ciutadania) no justifica ni legitima cap reforma legislativa que tendeixi a reduir els drets constitucionals d’associació, de reunió, d’expressió,  de  presumpció d’innocència, de dret a l’honor que tenen tots els ciutadans. “Això comporta que  la ciutadania és converteix en víctima no només dels atacs dels grups violents que malmeten béns i drets de les persones, sinó també de les reformes legislatives que retallen drets i endureixen més el codi Penal, que ja preveu penes greus per les actituds violentes i els atacs als cossos i forces de seguretat”, afirma el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca.

Les reformes més importants que introdueix la llei de seguretat ciutadana giren al voltant del fet que moltes de les faltes passaran a ser delictes menys greus o, passaran a ser considerades infraccions que  es castigaran de forma més greu. Així, per exemple, i en relació a l’ús de les imatges o dades de policies es consideraran infracció si poden posar en perill la seguretat personal o familiar dels agents, les instal·lacions protegides o l’èxit d’una operació. “Aquesta mesura també es contraposa amb el dret de defensa de les víctimes, de manera que és arbitrària i partidista”, afirma Rusca. I afegeix:Aquesta Llei propi és pròpia d’estats totalitaris que ens porta a temps preconstitucionals que ja teníem oblidats. Per això és inadmissible”. També serà un pas enrere en els drets i llibertats de les persones que els agents de la policia puguin retenir un ciutadà sense necessitat de presentar càrrecs contra ell durant sis hores. Per aquests motius, el Col·legi d’Advocats de Barcelona critica que la Llei castigui el dret de la ciutadania de manifestar el rebuig davant les accions que el Govern realitza i què li són contràries.

L’ICAB també denuncia que les infraccions administratives tenen conseqüències sancionadores molt importants. Aquest és un tret característic de molta transcendència  perquè les sancions previstes són totes de tipus econòmic i poden arribar a una quantia exagerada (multes de fins a 600.000€). L’existència de les actuals taxes judicials aprovades a la Llei 10/2012 i la regulació vigent de les costes en la jurisdicció contenciosa poden comportar una limitació dramàtica del dret de defensa en aquests casos, impedint els recursos contenciosos-administratius davant dels tribunals. Per això, el Col·legi estudiarà amb deteniment la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana, amb la finalitat de denunciar aquelles qüestions que considera inconstitucionals i demana enèrgicament la retirada immediata d’aquesta Llei.

1 comment

  1. Entenc que aquesta llei bàsicament es per protegir els politics, per tant, el millor criteri seria que coma ciutadans es promulgués a iniciativa legislativa popular una llei que protegís als ciutadans dels politics. No?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *