Els Col•legis professionals presenten una guia per protegir les dades personals i garantir el dret a la privacitat

Associació Intercol·legial de Catalunya.
Barcelona.

 

Preservar la informació personal amb què treballen és el principal objectiu de la nova guia, que posa al dia els compromisos dels Col·legis Professionals amb les actuals normatives sobre privacitat. El volum d’informació personal que gestionen aconsellava crear una nova pauta de principis i obligacions que en garanteixi el correcte tractament. L’APDCAT s’ha encarregat de recollir pràcticament tots els supòsits en què els Col·legis han de gestionar informació personal d’altres col·lectius o dels propis col·legiats. D’aquesta manera s’elimina qualsevol dubte que es pogués donar tant des d’un punt de vista de funcionament durant el procés, com de la pròpia legitimitat del tractament.

La directora de l’APDCAT, M. Àngels Barbarà, ha destacat durant la presentació de la guia que “és un instrument preventiu per evitar que el dret a la protecció de dades de les persones sigui vulnerat per les actuacions de les entitats, tant públiques com privades, que tracten dades personals. Més concretament, en el cas del Col·legis professionals, la guia no només serveix per garantir la privacitat en el si dels Col·legis, sinó que a més, degut a la diversitat de col·lectius que representen, qualsevol acció té un efecte multiplicador de la prevenció i de la garantia de la privacitat en el conjunt de la societat. La privacitat s’està convertint en un valor afegit dels serveis. Un valor que els usuaris requereixen en el moment de triar entre les diferents opcions que els hi dóna el mercat. Així doncs, cal veure la privacitat com una inversió de recursos amb un retorn molt apreciat: la confiança. Tenim, davant nostre la difícil tasca d’equilibrar les necessitats del mercat, potenciades per les enormes possibilitats de les noves tecnologies, amb la protecció de la privacitat”.

PresentacioGuiaPorteccioDadesIntercolegial

El president de l’Associació Intercol·legial de Catalunya, Oriol Rusca,  ha destacat en la seva intervenció que  “aquesta obra suposa un nou pas endavant en el compromís de les corporacions professionals en la potenciació de la cultura de la privacitat i la protecció de dades tant entre el personal que presta el servei en els col·legis, com entre els col·legiats i col·legiades que formen les nostres institucions”. I ha afegit: “Per això des de l’Associació Intercol·legial donarem la màxima difusió a aquesta guia” .

I és que, tal com recorda una de les primeres planes de la guia, la protecció de dades és un dret fonamental. Un dret que vol garantir que les persones físiques tinguin coneixement sobre qui disposa de les seves dades i amb quina finalitat, per poder tenir capacitat de decisió sobre aquest tractament.

Amb la guia que han presentat avui, els Col·legis Professionals de Catalunya no només proclamen públicament el seu compromís amb aquest dret sinó que alhora es doten d’un mecanisme fonamental per fer-ho possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *