L’Advocacia Catalana protesta a Madrid per les reformes en Justícia i Col·legis Professionals

Consell de l’Advocacia de Catalunya
Barcelona
 
 

Uns 150 advocats catalans, entre degans i membres de Juntes de Govern dels 14 Col·legis d’Advocats de Catalunya han participat avui a la manifestació a Madrid dels 83 Col·legis d’Advocats de tot l’Estat, en protesta per les reformes en Justícia i Col·legis Professionals que promou el Govern estatal, per considerar que allunyen la Justícia del ciutadà.

La concentració ha aplegat aquest migdia a Madrid els màxims representants dels 83 Col·legis d’Advocats de tot l’Estat Espanyol, entre els quals els 14 catalans, al Consell General de l’Advocacia Espanyola (CGAE), per recórrer plegats el trajecte que separa la seu del CGAE, situada al Passeig de Recoletos 13, fins a la Plaça de Cibeles i d’aquí a una carpa instal·lada en el bulevard central. Allí, el president del CGAE ha llegit un manifest en defensa de la justícia gratuïta, que han signat tots els degans del Col·legis d’Advocats i que serà remès al Govern i al Congrés dels Diputats.

Alguns dels degans catalans assistents a la manifestació (d'esquerra a dreta): Julio J. Naviera, degà de Mataró; Oriol Rusca, degà de Barcelona; Miquel Sàmper, president del Consell de l'Advocacia Catalana i degà de Terrassa; Joan R. Puig, degà de Figueres; Manel Albiac, degà de Tarragona i Carles McCragh, degà de Girona
Alguns dels degans catalans assistents a la manifestació (d’esquerra a dreta): Julio J. Naviera, degà de Mataró; Oriol Rusca, degà de Barcelona; Miquel Sàmper, president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà de Terrassa; Joan R. Puig, degà de Figueres; Manel Albiac, degà de Tarragona i Carles McCragh, degà de Girona

Amb togues, per defensar els drets dels ciutadans

Els prop de 1.000 advocats s’han manifestat vestits amb togues, que és l’eina que fan servir per defensar les persones davant dels tribunals. D’aquesta manera han volgut simbolitzar la defensa dels drets dels ciutadans que ha representat l’acte d’avui.

El rebuig al projecte de Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta, que ja ha rebut llum verda pel Consell de Ministres i està pendent només de ser debatut al Senat per a la seva aprovació definitiva, ha estat l’objecte principal de la protesta d’avui, que l’advocacia també ha aprofitat per fer extensiva a la resta de normes promogudes pel Govern central que afecten els advocats i el dret de defensa de les persones.

Així, la manifestació també ha fet extensiu el rebuig del col·lectiu de l’Advocacia a la resta de reformes en matèria de Justícia impulsades pel ministre Gallardón, com ara la controvertida Llei de Taxes Judicials en vigor des de novembre del 2012, i pendent de diversos recursos d’inconstitucionalitat- o l’avantprojecte de Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) aprovat el passat mes d’abril pel Consell de Ministres, que preveu la desaparició dels actuals partits judicials i la centralització en les capitals de cada província dels òrgans judicials. També a l’avantprojecte de Llei de Serveis i Col·legis Professionals, a punt de ser aprovat pel Consell de Ministres.

Objectiu: Allunyar l’accés a Justícia

El tret comú de totes aquestes reformes legislatives és allunyar i dificultar l’accés a la Justícia del ciutadà, ja sigui posant traves econòmiques —com en el cas de la Llei de Taxes— o bé allunyant d’ell els òrgans judicials —Llei de Demarcació i Planta—. La Llei de Col·legis Professionals, que limita la col·legiació només als advocats que actuïndavant tribunals i per als que prestin assistència jurídica i no mantinguin relació laboral amb el assessorat, implicarà una absoluta manca de control deontològic i disciplinari que deixarà desprotegit al ciutadà. A més, la reducció de quotes que estableix, condemnarà a la desaparició a molts Col·legis, obligant un cop més al ciutadà a desplaçar-se per acollir-se als seus serveis, com a ara el d’Assistència Jurídica Gratuïta. Precisament la nova Llei que regularà aquest servei contempla la possibilitat de què un advocat d’ofici estigui adscrit al torn d’un col·legi situat a centenars de quilòmetres del domicili del sol·licitant, un fet que allunyarà encara més la justícia del ciutadà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *