L’advocacia de Balears exigeix a Madrid la retirada del projecte de llei de Justícia Gratuïta

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Balears
Palma

El degà de l’advocacia balear, Martín Aleñar, i diversos membres de la Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Balears han participat en la concentració que ha tingut lloc avui a Madrid i que ha estat convocada pel Consell General de l’Advocacia Espanyola per expressar el rebuig de la professió al projecte de llei de Justícia Gratuïta aprovat pel Govern i exigir el cessament de les traves en l’accés dels ciutadans a la Justícia que, segons el parer del col·lectiu, suposarà tant la citada reforma, com unes altres ja aprovades (taxes) o unes altres que estan en marxa.

Membres de la Junta de Govern de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Balears que han participat en la concentració que ha tingut lloc avui a Madrid.
Membres de la Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Balears que han participat en la concentració que ha tingut lloc avui a Madrid.

La concentració, convocada pel Consell General de l’Advocacia Espanyola, ha reunit a la capital espanyola a prop de mil advocats als màxims representants dels 83 col·legis d’advocats del país que, vestits amb toga, s’han manifestat des de la seu de l’Advocacia, en el Passeig de Recoletos 13, fins a la plaça de Cibeles per arribar al bulevard central en el qual s’ha instal·lat una carpa. Allà, el president de l’Advocacia ha llegit el manifest en defensa de la Justícia Gratuïta que, posteriorment, han signat tots els degans.

Convé recordar que segons el parer de la professió, la proposta de reforma plantejada per Alberto Ruiz Gallardón suposa l’establiment de noves i àmplies traves per a un accés efectiu al benefici de la justícia gratuïta. En concret, denuncien els lletrats, el projecte de llei de Justícia Gratuïta redueix el llindar d’accés a milers de ciutadans que formen unitats familiars d’una sola persona i exclou del sistema a les persones que guanyin una mica més de mil euros; crea desigualtats, atès que reconeix el dret a la justícia gratuïta a determinats col·lectius que compten amb recursos econòmics suficients per litigar i, en canvi, omet la gratuïtat d’altres prestacions bàsiques com, entre unes altres, l’atenció jurídica als presos condemnats; multiplica la burocràcia i menysprea la labor dels advocats del Torn d’Ofici.

A més, manifesta l’advocacia, sospita del ciutadà només perquè ha de necessitar tres vegades en un mateix any el benefici de la Justícia gratuïta i desconfia del ciutadà sense recursos econòmics, ja que exigeix al beneficiari que hagi de tornar a justificar la manca de recursos econòmics quan vulgui recórrer una sentència.

Per tots aquests motius i en nom de tots, ha dit el president del CGAE, Carlos Carnicer davant els lletrats participants, “reclamo al Govern que ens escolti, que atengui les nostres justes reivindicacions i que corregeixi, doncs encara és a temps, el projecte de Llei de Justícia Gratuïta que només provocarà perjudicis per als ciutadans i entorpirà i espatllarà un servei públic exemplar prestat pels advocats i els seus Col·legis”.

“A Espanya”, ha afegit, “tenim un sistema de Torn d’Ofici i de Justícia Gratuïta magnífic, creat i desenvolupat a l’empara de la Llei de Justícia Gratuïta d’1 de gener de 1996. Llavors, per què estem aquí? Estem en lluita. Perquè no podem deixar que es perdi un sistema que alguns amenacen fins i tot amb privatitzar o funcionaritzar”. “Estem aquí”, ha conclòs, “perquè el Torn d’Ofici i la Justícia Gratuïta són una part essencial del sistema constitucional de Justícia i, per això, ha de defensar-se”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *