Rusca: “Sortim togats al carrer per defensar els nostres interessos, però també pels drets dels ciutadans.”

Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona
 
 

A proposta del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), les Juntes de Govern dels 83 Col·legis d’Advocats d’Espanya s’han concentrat a Madrid, avui, 24 de juliol, a les 11.30h, per protestar per l’actual redacció del projecte de llei de justícia gratuïta, que suposarà un pèrdua de drets en un servei públic essencial.

Des de l’advocacia s’està d’acord en la necessitat de reformar l’actual Llei,de 1996, però es denuncia que els canvis proposats no resolen les principals problemàtiques de l’advocacia con són la manca de traductors per a tot el procés, o que es limiti la llibertat i independència del criteri de l’advocat en l’exercici de les seves funcions, situacions que aprofitant la tramitació es podrien solucionar.

A més, s’estan traspassant “les línies vermelles” del dret de Defensa, un servei fonamental en una societat democràtica. S’està posant en perill un model que funciona i que ha permès donar cobertura, malgrat la reducció en els últims 4 anys de la inversió en Justícia —xifrada entorn uns 43 milions— als ciutadans que l’han sol·licitat.

Per aquest motiu el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, considera “injust i indignant que el Projecte de Llei  pugui acusar als ciutadans ‘d’un abús del sistema’ en cas que hagin de recórrer més de 3 cops en un any al Servei d’assistència jurídica. O que les persones hagin de fer més tràmits per poder aconseguir el benefici de la justícia gratuïta, ja que això comporta un increment en el cost global del Servei”.

Una altra crítica de l’advocacia és que el text aprovat no garanteix el finançament públic suficient pel manteniment del sistema. Per això Rusca critica que es vulgui traslladar el cost del servei als Col·legis d’Advocats i als advocats que presten el servei, ja que es vol sotmetre a una homogeneïtzar -a la baixa en el cas de Catalunya- els mòduls de pagament, que ja estan molt per sota del preu de mercat. “Els mòduls actuals ja comporten que en determinats casos els lletrats  cobrin a 2 euros l’hora”, recorda el degà dels advocats de Barcelona.

Davant aquesta situació, Rusca afirma que “els advocats sortim togats al carrer per defensar els nostres interessos, però també pels drets dels ciutadans. L’accés universal a la Justícia és un pilar essencial pel qual es va lluitar i que ara ens toca a nosaltres defensar i vetllar per ell. És tant important com l’educació o la sanitat”.

Precisament, avui, 24 de juliol és l’últim dia previst per poder presentar esmenes al projecte de Llei de Justícia Gratuïta. Però això, des de l’advocacia s’espera que es tinguin en compte les esmenes presentades i d’aquesta manera es recondueixi la reforma d’una llei que pot comportar conseqüències molt negatives per als ciutadans.

Aquesta trobada de protesta forma part del pla d’actuacions que l’ICAB va dissenyar per frenar l’aprovació del projecte de llei de justícia gratuïta.  A més d’aquestes accions, el Col·legi d’Advocats de Barcelona ha presentat el manifest És el teu torn, defensa’l, la campanya Ningú farà més per tu, i s’ha reunit amb el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, amb els partits polítics catalans amb representació parlamentària, amb la Comissió de Justícia del Senat, amb el conseller de Justícia de la Generalitat, amb la presidenta del Parlament català, entre altres autoritats.

_MG_777

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *