Un miler de togues es manifesten a Madrid en defensa de la Justícia Gratuïta

Redacció
Barcelona
 
 

Ahir prop de 1.000 advocats vestits amb toga i les juntes de govern dels 83 Col·legis d’Advocats d’Espanya es van concentrar a Madrid per protestar per l’actual redacció del projecte de llei de justícia gratuïta, que suposarà una pèrdua de drets en un servei públic essencial.

L’advocacia va sortir de la seu del Consell General de l’Advocacia Espanyola, en el Passeig de Recoletos 13, van continuar fins a la Plaça de Cibeles per arribar fins al bulevard central en el qual s’havia instal·lat una carpa que va estar oberta als ciutadans i advocats fins a les 19:00 hores. Allí, el president de l’Advocacia va donar lectura al Manifest en Defensa de la Justícia Gratuïta que, posteriorment, van signar tots els degans en presència dels membres de cada Junta de Govern.

_MG_8095

Oriol Rusca, degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, va afirmar que “els advocats sortim amb la toga al carrer per defensar els nostres interessos, però també els drets dels ciutadans. L’accés universal a la Justícia és un pilar essencial pel qual es va lluitar i que ara ens toca a nosaltres defensar i vetllar per ell. És tan important com l’educació o la sanitat“. Per a Carlos Carnicer, president del Consell General de l’Advocacia Espanyola, utilitzar la toga demostra un gran significat, “és el nostre vestit habitual quan estem davant els tribunals. Així acompanyem als nostres clients a estrades i amb igual respecte i solemnitat defensem els seus drets i interessos legítims”.

Carlos Carnicer va manifestar de manera molt clara la posició de la tota l’advocacia: “En nom de tots volem expressar als nostres governants i als nostres legisladors que rebutgem la regularització que es pretén fer del Torn d’Ofici i la Justícia Gratuïta. Som els responsables del govern de 83 Col·legis d’Advocats d’Espanya: degans i diputats de Juntes de Govern; i dels 10 Consells Autonòmics de l’Advocacia. Representem a més de 250.000 col·legiats i ens trobem aquí per defensar el dret de defensa que encarna el model d’advocat d’ofici, lliure i independent i imprescindible per al Torn d’Ofici i la Justícia Gratuïta”. I en el seu discurs Carnicer va afegir que “estem en lluita. Perquè no podem deixar que es perdi un sistema que alguns amenacen fins i tot amb privatitzar o funcionarizar. Estem aquí perquè el Torn d’Ofici i la Justícia Gratuïta són una part essencial del sistema constitucional de Justícia i, per això, ha de defensar-se”.

_MG_8176

Per a l’Advocacia la proposta de reforma plantejada per Alberto Ruiz Gallardón suposa l’establiment de noves i àmplies traves per a un accés efectiu al benefici de la justícia gratuïta. En concret, denuncien els lletrats, el projecte de llei de Justícia Gratuïta redueix el llindar d’accés a milers de ciutadans que formen unitats familiars d’una sola persona i exclou del sistema a les persones que guanyin una mica més de mil euros; crea desigualtats, atès que reconeix el dret a la justícia gratuïta a determinats col·lectius que compten amb recursos econòmics suficients per litigar i, en canvi, omet la gratuïtat d’altres prestacions bàsiques com, entre unes altres, l’atenció jurídica als presos condemnats; multiplica la burocràcia i menysprea la feina dels advocats del Torn d’Ofici.

Malgrat que l’Advocacia en el seu diàleg amb el Ministeri de Justícia ha aconseguit importants avenços en el projecte de Llei, segueix havent-hi aspectes fonamentals que perjudiquen al justiciable: no garanteix el finançament públic ni la proximitat de la Justícia al ciutadà, desconfia i sospita dels ciutadans, menysprea la feina dels advocats del Torn d’Ofici al no garantir un pagament digne i puntual per les seves actuacions, burocratitza i fa més lenta la feina dels advocats i dels Col·legis i, sobretot, deteriora un servei de qualitat i no millora l’actual model ni ho modernitza.

En el Projecte de Llei hi ha temes nuclears que, si no es canvien, posaran en risc un servei públic modèlic prestat per 83 Col·legis d’Advocats i 42.500 advocats, 24 hores al dia, 365 dies a l’any, el pressupost del qual s’ha reduït 42 milions d’euros els últims quatre anys, fonamentalment a força de rebaixar de forma substancial els barems que cobren els advocats d’Ofici.

I en aquest sentit l’advocacia va criticar que el text aprovat no garanteix el finançament públic suficient per al manteniment del sistema. El Degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona Oriol Rusca va criticar que es vulgui traslladar el cost del servei als Col·legis d’Advocats i als lletrats que presten el servei, ja que es vol sotmetre a una homogeneïtzació -a la baixa, en el cas de Catalunya- els mòduls de pagament, que ja estan molt per sota del preu de mercat. “Els mòduls actuals ja suposen que en determinats casos els lletrats cobrin a 2 euros l’hora, va recordar el degà dels advocats de Barcelona.

L’advocacia jove catalana es va concentrar ahir a la tarda a Barcelona per sumar-se a la protesta iniciada a Madrid. En aquest sentit, l’advocacia jove catalana alerta que en l’última legislatura s’està produint una voràgine legislativa en el marc de la Justícia que atempta contra els drets fonamentals dels ciutadans, sobretot respecte al seu dret a la tutela judicial efectiva i a altres drets que es desprenen. Per aquest motiu, durant l’acte de protesta es va procedir a la lectura d’un manifest en contra de totes aquestes futures normes.

LecturaManifestGAJ24072014

En aquest text van manifestar el rebuig a la redacció actual del projecte de llei, presentat pel Ministre de Justícia, sobre la futura reforma de la Justícia Gratuïta i el van instar al fet que millori el servei prestat al ciutadà consensuant un nou text amb els lletrats a través els col·legis d’advocats i de consumidors i usuaris.

També van defensar el paper primordial dels col·legis professionals, per la qual cosa van denunciar que la proposta de Llei de Serveis Professionals degrada els col·legis professionals i oblida la tasca de garant de drets i de qualitat respecte als ciutadans. Per això van demanar als ministres d’Economia i de Justícia que elaborin un nou text amb el consens dels col·legis professionals, garantint-los mitjans econòmics per a les prestacions de servei públic que realitzen i reconeixent el seu paper històric i futur com a eixos vertebradors de la societat i com a garants de qualitat, formació i ocupació respecte dels seus professionals.

Els joves advocats catalans van mostrar també la seva frontal oposició al projecte de Llei de Jurisdicció Voluntària. Eliminar l’obligatorietat de l’ús d’Advocat en alguns procediments “pot causar la indefensió dels ciutadans quan hagin d’actuar en un procediment i l’altra part gaudeixi de lletrat o sigui un professional del dret, va afirmar el president del Grup d’Advocats Joves del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Esteve Grima.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *