Gallardón proposa passar de 17.621 a 22 aforats a Espanya i s’oposa a inhabilitar als partits per corrupció

Redacció.

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha afirmat que l’objectiu del ministeri és passar de 17.621 aforats a 22 a Espanya, la qual cosa precisa d’una reforma constitucional i estatutària, a més de reformar la Llei Orgànica del Poder Judicial.

En la seva opinió, els aforaments que haurien de subsistir a Espanya, a part dels quals afecten a la Família Real, són els que ostenten “els titulars dels poders de l’Estat”: el president del Govern, els presidents del Congrés i del Senat, el president del Tribunal Constitucional i el president del Tribunal Suprem, més els 17 presidents de les comunitats autònomes, “i això suma 22 persones”, ha dit.

Això sí, ha lamentat que aquesta proposta no es pugui realitzar a través de la llei orgànica perquè algun d’aquests aforaments estan recollits en la Constitució o en els Estatuts d’autonomia, “que no poden ser modificats per una llei orgànica”, ha subratllat el ministre.

“Si aquesta llei estableix aquest propòsit, correspondrà ja als partits, mitjançant el pacte de regeneració que ha d’abordar-se, reformar els Estatuts d’autonomia i, en el seu moment, en el dia i en el cas que es reformi la Constitució, establir una limitació dràstica d’aquests aforaments”, ha explicat.

“L’aforament no té per què constituir un privilegi”

En aquest sentit, ha recalcat que es tracta d’una intenció “de caràcter polític” perquè la llei orgànica a l’única cosa que podria afectar és als òrgans de l’Estat que no estan recollits expressament en la Constitució, als jutges i als fiscals.

Al seu judici, l’aforament “no té per què constituir un privilegi”, perquè, segons ha assenyalat, pot ser un minvament d’un dret fonamental, “que és el dret a la revisió d’una sentència condemnatòria”.

Això sí, ha admès que per molt que els juristes expliquin que l’aforamient no és un privilegi, la societat espanyola sí que ho percep així i això exigeix “una resposta per part del legislador”.

D’altra banda, Alberto Ruiz-Gallardón ha mostrat el seu desacord amb inhabilitar a un partit polític per finançament il·legal i sosté que és la persona la que ha de respondre judicialment.

Segons els seus plans, la responsabilitat penal recaurà en la persona responsable de les finances de la formació política i també en els directius el partit si s’hagués realitzat aquest acte amb el seu coneixement o consentiment, doncs “no cal privar als ciutadans d’aquest llit constitucional de participació política” que suposa un partit polític.

Indults

Així mateix ha subratllat que la mesura més oportuna per no concedir indults a polítics que s’hagin enriquit és que s’estableixi un “criteri polític i de control”. En tot cas, assegura que el seu Govern “és el que menys indults ha donat en democràcia i el que més ha rebutjat”.

Ruiz-Gallardón es mostra convençut que, més tard o més d’hora, “els fiscals acabaran portant la recerca a Espanya” en lloc dels jutges d’instrucció, però al seu judici primer s’ha de “convèncer a la societat” que el fet que la instrucció passi a les mans dels fiscals, no significa que vagi a estar “dirigida o condicionada” per la voluntat política del Govern de la nació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *