Cas Madrid Arena: imputació i dimissió de l’inspector de la Policia Municipal de Madrid

Per Imma Domènech
Sabadell

El passat 1 de novembre de 2012 al Pavelló Madrid Arena es va produir la tragèdia. Cinc noies van perdre la vida mentre se celebrava una macro festa de Halloween en què hi participava el conegut DJ Steve Aoki, entre altres.

Rocío Oña, Cristina Arce i Katia Esteban van morir la mateixa nit, mentre que les altres dues joves,  Belén Langdon i María Teresa Alonso ho van fer una i quatre setmanes més tard, respectivament. La principal causa d’aquesta desgràcia va ser l’excés d’aforament que presentava el Madrid Arena, juntament amb l’obertura d’una porta de càrrega que va ser usada per molts joves per accedir des de l’exterior, provocant un gran allau de joves que volien escoltar de ben a prop el DJ internacional. Així doncs, al voltant de dos quarts de quatre de la matinada, un dels passadissos va quedar taponat, fet que va causar que varies persones quedessin aixafades (entre les quals hi havia les cinc noies que posteriorment perdrien la vida durant aquesta fatídica nit). En lloc d’intervenir, la policia va decidir no fer-ho per no crear pànic entre els joves ni protestes per la interrupció del concert i la festa va continuar fins dos quarts de set del matí.

La notícia va crear una gran revolada a nivell nacional, i ràpidament el principal acusat va ser Miguel Angel Flores, empresari d’esdeveniments i amo de l’empresa Diviertt, la promotora de la festa; juntament amb l’empresa Seguriber que gestionava la seguretat del recinte. A part de l’excés d’aforament i les possibles irregularitats també cal valorar que al voltant del Pavelló es va produir un macrobotellón que en cap moment va ser controlat per Policia Municipal, ni es va disposar dels serveis sanitaris necessaris. Així doncs, les irregularitats estaven presents en tots els àmbits: seguretat, sanitat i gestió de l’esdeveniment.

L’Ajuntament de Madrid va dur a terme una Comissió d’Investigació, les conclusions de la qual van ser aprovades només pel PP, partit que va decidir vetar la compareixença de l’alcaldessa en la investigació interna i la de diversos tècnics i funcionaris municipals. Des d’aquell moment ja es demanava la dimissió d’Emilio Monteagudo, però ha tardat quasi dos anys en fer-se efectiva.  L’inspector va arribar afirmar que el botellón no s’havia celebrat en els cinquanta metres immediats al recinte i que tampoc hi havia hagut cap denuncia pel consum d’alcohol al carrer.

Font: elplural.com
Font: elplural.com

A més, l’inspector ha de respondre per un delicte de falsedat documental, per afirmar que havia ordenat el canvi de nivell de risc de mig a alt per l’esdeveniment al Madrid Arena. Candida Jiménez, l’oficial que es va encarregar de l’acte, manifesta que aquesta ordre mai es va produir. “Se trata de investigar y averiguar si la documentación y que tiene fecha posterior a los hechos acaecidos fue creada ‘ad hoc’ para justificar una decisión, el cambio de riesgo medio a riesgo alto, que quizás nunca se produjo”, assenyala el jutge. De fet, no hi ha cap document que acrediti la modificació del nivell de risc, element que sembla indicar que les declaracions de l’inspector Monteagudo son fictícies i que el consistori fa més d’un any que no exposa els fets tal i com es van produir. A part de la incongruència de declaracions sobre el tipus de risc, també n’hi ha en d’altres àmbits, com el fet que molts testimonis exposen que el botellón es va començar a fer hores abans de l’inici de l’esdeveniment, i que fins i tot arribava fins la sortida de l’estació de Lago del metro madrileny (a un quilòmetre del Pavelló Madrid Arena).

El paper de la fiscalia en aquest cas també ha estat rellevant, ja que des d’un inici va intentar que Monteagudo conservés el seu càrrec, fins i tot instant al jutge que no l’acusés, en creure que no tenia cap tipus de responsabilitat. Però l’instructor del cas ha decidit acusar-lo per tal que pugui explicar com es va poder permetre la celebració del macrobotellón al voltant del recinte. Aquest veu una evident relació causa – efecte entre el botellón “que mai hauria d’haver existit” i el resultat letal que es va produir. És evident que no en va ser l’única causa, però sí una de les principals i justament la funció de la Policia Municipal era impedir-ho, raó per la qual el seu màxim responsable ha de respondre davant d’aquesta negligència, afirma el jutge instructor, Eduardo López – Palop, que  en la provisió declara: la Policía Municipal ni evitó, ni paró, ni aminoró, sino que tuvo una actitud que benévolamente puede ser calificada de contemplativa y, en todo caso, muy alejada de sus estrictas obligaciones“. Tots aquests esdeveniments han desencadenat en la dimissió d’ Emilio Monteagudo. Paral·lelament s’ha produït l’obertura d’un procés per cobrir la vacant d’inspector el més aviat possible, que es farà per lliure designació.

La resolució judicial del dia 29 d’agost s’ha donat a conèixer aquesta setmana i des del consistori municipal s’ha emès el següent comunicat: “El delegado de Seguridad y Emergencias del Ayuntamiento de Madrid, Enrique Núñez, ha aceptado esta misma mañana la dimisión que le ha sido presentada por Emilio Monteagudo una vez que ha conocido que el juez mantenía de forma formal su imputación en esta causa (…) la Policía Municipal de Madrid, con sus más de 6.300 agentes, continuarán con su actividad habitual, al servicio de los ciudadanos. (…)La profesionalidad de todos los componentes del Cuerpo, que ha quedado demostrada a lo largo de su historia, es la mejor garantía de seguridad para los madrileños y cuantos nos visitan”, conclou el comunicat.

Eduardo López – Palop també ha imputat, de l’empresa Diviertt, a Miguel Angel Flores, a Santiago Rojo (director), i a Miguel Angel Morcillo (cap de personal); de l’empresa Kontrol 34, a Carlos Manzanares i Emilio Belliard com a soci i apoderat, respectivament; de la societat Madridec, a Rafael Pastor Martín com a director del Departament de Seguretat; per part de l’empresa Seguriber, a Juan José Paris i Raul Monterde com a coordinadors, a José Antonio Díaz Romero com a cap d’equip, i a Roberto Martes com a vigilant de seguretat de la mateixa empresa; a Francisco del Amo com a coordinador de projectes; a José Ruiz Ayuso com a tècnic d’operacions i cap d’Emergències de l’esdeveniment; a José Luis Rodríguez Caamaño com a cap de Departament de Seguretat; més els doctors Simon i Carlos Viñals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *