Els advocats catalans celebren el Dia de l’Advocacia Catalana amb l’entrega dels Premis Valor

Per Alexander Salvador.
Barcelona.

Els advocats catalans van celebrar ahir el primer Dia de l’Advocacia Catalana on es va premiar a l’ex-Ministre de Justícia de França Robert Badinter, principal impulsor de l’abolició de la pena de mort a França, l’advocat català Eduard Sagarra, president de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya Espanya i els periodistes Antonio Baquero, Michele Catanzaro i Àngela Biesot, que van destapar el cas Óscar Sanchez, el renta-cotxes de Montgat injustament empresonat a Itàlia.

Tots lluitàvem pel mateix; El dret a la Justícia, el dret a la Veritat. (Àngela Biesot)

Una hora abans de començar l’acte a l’Auditori de La Pedrera ens asseiem amb Miquel Sàmper, President de l’Advocacia Catalana, i els guardonats amb els Premis Valor que han obsequiat els degans dels catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya.

Miquel Sàmper ha començat ressaltant el paper del Consell de l’Advocacia Catalana, “El Consell no és una organització corporativista, al contrari, estem al costat de la societat i de tots aquells que ens necessiten. Per aquest motiu hem creat els Premis Valor, per reconèixer el valor de l’esforç, l’actitud, el lideratge i la feina de persones i institucions que han demostrat a tota la societat que es pot lluitar contra les injustícies”. El jurat ha estat format pels degans dels catorze col·legis d’advocats de Catalunya, els quals conformen el Consell de l’Advocacia Catalana. En aquesta primera edició, Miquel Sàmper ens explica que en endavant no hi haurà un numerus clausus de premis ni una data fixa per a la seva celebració. “Dependrà de la societat, de la necessitat que tinguem de promoure i reconèixer els valors humans que han fet de persones i institucions pilars fonamentals d’una societat més justa i solidària”.

Els premis atorgats ahir durant el Dia de l’Advocacia Catalana van ser el Premi Valor al Periodisme d’Investigació de l’equip de periodistes d’El Periódico format per Antonio Baquero, Angela Biesot i Michele Catanzaro, el Premi Valor a l’Advocacia Solidària per n’Eduard Sagarra i el Premi Valor a l’Advocacia Compromesa per Robert Badinter.

En petit comitè, n’Àngela Biesot ens descobreix que el cas Óscar Sánchez va ser el primer reportatge que va emprendre treballant com a becaria a la redacció d’El Periódico. N’Àngela, conjuntament, amb n’Antonio Baquero, i en Michele Catanzaro van destapar els errors policials i judicials que van portar a una persona innocent a passar 626 dies en una presó italiana, acusada de narcotràfic. El seu reportatge d’investigació va aconseguir l’alliberament i l’exculpació del renta-cotxes de Montgat, Óscar Sánchez, detingut i empresonat a Nàpols per una confusió, en haver-li suplantat la identitat un narcotraficant.Aquest cas em va fer creure en la professió. Tots lluitàvem pel mateix; El dret a la Justícia, el dret a la Veritat”, ens relata la periodista Àngela Biesot.

Paral·lelament, parlem amb Eduard Sagarra; L’advocat barceloní va presidir el Consell Català del Moviment Europeu, associació integrada dins el Moviment Europeu Internacional, des d’on va promoure l’establiment de la Carta dels Drets Humans de la Unió Europea que garanteix les llibertats de pensament, de reunió i d’expressió, com també el lliure exercici de diferents ideologies polítiques. Aprofitem l’avinentesa per preguntar-li sobre la seva valoració en clau europea sobre els processos d’independència que estan vivint Escòcia i Catalunya; Per Sagarra “els processos que estan vivint aquestes dues nacions són el reflex de la congregació de l’il·lusió col·lectiva individual. Estem front la legitimitat de dos pobles de decidir i voler decidir el seu futur, i essent les lleis legitimades per la voluntat del poble és absurd que la legalitat imperi sobre la legitimitat del poble”.

Fotografia dels guardonats amb els Premis Valor, acompanyats del Degà del Col·legi d'Advocats de Girona, El degà de Girona, Carles McCragh, i el President de l'Advocacia Catalana, Miquel Sàmper. Fotografia de Joan Castro.
Fotografia dels guardonats amb els Premis Valor, acompanyats del Degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles McCragh, i el President de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper. Fotografia de Joan Castro.

Amb el constant degoteig d’assistents donem per finalitzada la conversa a porta tancada amb Sàmper i els guardonats. Comencem a saludar a personalitats de l’advocacia com Juan Antonio Garcia Cazorla, Degà del Col·legi d’Advocats de Sabadell, Oriol Rusca, Degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona o Carlos Carnicer, President de l’Advocacia Espanyola. Fan acte de presència, també, Germà Gordó, Conseller de Justícia de Catalunya, i Miguel Ángel Gimeno, President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Amb l’arribada dels darrers convidats comença l’acte, el qual és presentat per la periodista i presentadora del Via Lliure a Rac1 Marta Cailà.

Miquel Sàmper, President de l’Advocacia Catalana, obre l’acte recordant que aquests premis no són res més que una exemplificació de la preocupació dels advocats catalans per la realitat social i el reconeixement per part seva de tots aquells que lluiten per estar al costat d’aquells que ho necessiten.

Seguidament, Germà Gordó, Consell de Justícia de Catalunya, s’ha adreçat als assistents advocant per fer “un nou gran pacte per salvar l’estat social. I la nostra fórmula autòctona d’estat social, de justícia social, ha d’incorporar sens dubte els valors de la cooperació, de l’estalvi, de l’esforç, de l’austeritat i de la protecció social que ens puguem permetre. No hem vingut a fer un país eficient, hem vingut a fer un país millor. Un país on tots posem, des del nostre talent, el millor de nosaltres mateixos. Un país de cooperació i de valors”. Seguidament, Gordó ha defensat el dret a la tutela judicial efectiva com a màxim valor a defensar des del Departament de Justícia i ha manifestat que aquesta és la justícia social que avui s’ha de garantir. Sobre aquest aspecte, ha puntualitzat: ”la gent ha de confiar que pot accedir fàcilment a una justícia ràpida, eficaç, eficient, professional, neutral i pròxima. I això no és un desig de màxims, és el que considero la mínima justícia social”. Per finalitzar la seva intervenció, el Conseller de Justícia de Catalunya ha donat les seves personals felicitacions als premiats per haver esdevingut “persones referents dels valors a seguir al nostre país”.

(D'esquerra a dreta) Carlos Carnicer, President de l'Advocacia Espanyola, Germà Gordó, Conseller de Justicia de Catalunya, Miquel Sàmper, President del Consell de l'Advocacia Catalana, Miguel Ángel Gimeno, President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Eduard Sagarra, els periodistes Àngela Biesot i Antonio Baquero i l’ex-Ministre de Justícia de França Robert Badinter. Fotografia de Joan Castro.
(D’esquerra a dreta) Carlos Carnicer, President de l’Advocacia Espanyola, Germà Gordó, Conseller de Justicia de Catalunya, Miquel Sàmper, President del Consell de l’Advocacia Catalana, Miguel Ángel Gimeno, President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Eduard Sagarra, els periodistes Àngela Biesot i Antonio Baquero i l’ex-Ministre de Justícia de França Robert Badinter. Fotografia de Joan Castro.

A continuació, l’organització del Consell de l’Advocacia Catalana ha sorprès a tots els assistents amb una emotiva presentació en vídeo dels guardonats que ha precedit l’entrega dels Premis Valor.

En primer lloc a Eduard Sagarra, Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Solidària per promoure en la nostra societat els valors de la tolerància, la convivència, la comprensió, la solidaritat i la cooperació entre tots els pobles i totes les persones del món, sense tenir en compte la seva raça, el sexe, l’origen, la nacionalitat ni l’orientació religiosa o política. En el seu discurs d’agraïment, Sagarra s’ha mostrat molt bel·ligerant en la lluita a favor dels Drets Humans, en aquest sentit ha declarat que “Una frontera no et pot treure drets, doncs, no existeixen immigrants il·legals sinó irregulars perquè la il·legalitat comporta criminalitat”. Finalment, ha remarcat que “els crims de guerra i contra la humanitat haurien de ser imprescriptibles”.

En segon lloc, a l’equip de periodistes d’El Periódico format per Antonio Baquero, Angela Biesot i Michele Catanzaro, Premi Valor’ al Periodisme d’investigació per promoure el treball de investigació, la recerca de la veritat i, en definitiva, la justícia. En el seu parlament, la periodista Angela Biesot ha remarcat la lluita d’aquest equip de periodistes pel dret a la veritat i a la justícia, a la vegada que explicava que potser un article no pot canviar res, però cent articles, si que ho faran. Per altre banda, el periodista Antonio Baquero ha deixat molt clara quina va ser la seva voluntat pel que fa al cas Óscar Sánchez: “Nosaltres no vam voler explicar l’història de l’Òscar, nosaltres vam decidir canviar-la”.

Finalment, a l’advocat i ex-Ministre de Justícia de França Robert Badinter, Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa per impulsar el respecte a la vida, la confiança en les persones, la reinserció dels presos i el dret a les segones oportunitats. Monsieur Badinter ha remarcat l’importància dels Drets Humans i d’Europa, i el que això ha suposat pels ciutadans europeus. “La veritable grandesa d’Europa d’avui rau en el fet que ha sabut reunir tots els europeus al voltant dels seus valors fonamentals: els de la pau, la cultura, la democràcia i el respecte dels drets humans”, ha exposat el guardonat. Finalment, parafrasejant a Jean Monnet s’ha referit a Europa com un projecte que no fusiona estats, uneix persones i per aquest fet Monsieur Badinter ha declarat que “ara més que mai, a la darreria de la meva vida, em reivindico europeu i orgullós de ser-ne.”

Per concloure l’acte, Carlos Carnicer, President de l’Advocacia Espanyola, ha defensat la feina de l’Advocacia front les darreres reformes dutes a terme pel Govern del Partit Popular, declarant que “a dia d’avui fa falta molt valor per estar al front de les institucions de l’advocacia”, a la vegada que es reafirmava amb la prioritat que és la defensa dels Drets Fonamentals. Per altre banda, Miguel Ángel Gimeno, President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha sentenciat en el seu discurs de cloenda que “el desconeixement dels Drets Humans ens han portat en ocasions a la barbàrie”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *