La Comissió dels Drets de la Gent Gran de l’ICAB alerta de la necessitat de vetllar per una vellesa digna

Redacció
Barcelona

Aquesta Comissió del Col·legi d’Advocats de Barcelona fa aquesta crida amb motiu del ‘Dia Internacional de la Gent Gran’, que l’Assemblea General de Nacions Unides, va proclamar que se celebraria cada 1 d’octubre 

Des de la Comissió també es reclama al Departament de Benestar Social que torni a emprendre la prestació econòmica vinculada al servei (PEVS), ja que fa més d’un any que es va quedar suspesa sine die

La Comissió dels Drets de la Gent Gran, que es va constituir dins el Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) per estudiar la normativa que afecta a les persones grans i per defensar l’acompliment efectiu dels drets d’aquest col·lectiu, alerta de la necessitat de vetllar per una vellesa digna.

La Comissió fa aquesta crida amb motiu del ‘Dia internacional de la Gent Gran’, que se celebra cada 1 d’octubre, d’acord amb la  Resolució 45/106, de 14 de desembre de 1990 de l’Assemblea de les Nacions Unidesper conscienciar la societat sobre l’estat en què es troba la gent gran i els desafiaments i problemes que ha d’afrontar.

A Espanya hi ha més de 8 milions de persones més grans de 65 i de més edat, i més de 1.700.000 llars on resideix una persona gran sola, segons dades de l’INE (Institut Nacional d’Estadística). “Si és té en compte aquesta situació demogràfica i davant el context econòmic actual, la gent gran és un dels col·lectius amb més possibilitats de veure’s abocada a una situació de risc o de maltractament, que pot ser físic, psicològic, sexual, per abandonament, per vulneració de drets, per negligència o econòmic”, explica la vicedegana del Col·legi d’Advocats de Barcelona i responsable de la Comissió dels Drets de la Gent Gran, Rosa Maria Barberà.

Un exemple del “maltractament” que pateixen les persones grans és la suspensió des de fa més d’un any de la prestació econòmica vinculada al servei (PEVS), per part del Departament de Benestar Social i Família.  Per aquest motiu, la Comissió de Drets de la Gent Gran del Col·legi d’Advocats de Barcelona aprofita la jornada d’avui per reclamar novament que es torni a emprendre de forma immediata. La Comissió afirma que la seva eliminació sense cap altra iniciativa que la substitueixi és una vulneració de la Llei de dependència i de la Llei de serveis socials de Catalunya.

Una altra de les qüestions que els advocats de la Comissió dels Drets de la Gent Gran de l’ICAB volen destacar és relativa a l’augment, en aquests dos darrers anys, de les consultes de la gent gran relacionades amb qüestions econòmiques. Aquesta tendència a l’alça també es reflecteix en el Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) que presta el Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Així doncs, s’ha passat d’atendre el 2011 més de 260 consultes al mes fetes per persones entre 60 i 79 anys a una mitjana de més de 280 durant els primers 8 mesos del 2014. Aquesta tendència també es mostra en les persones que ha atès el servei i que són majors de 80 anys, on s’han registrat 182 consultes (any 2011) enfront les 173 (gener-agost 2014). Tot i que les preguntes formulades al SOJ poden ser sobre temes diversos  (desnonaments, préstecs, d’àmbit de la família, laboral, etc).

Per aquest motiu, i davant la vulnerabilitat d’aquest col·lectiu, la Comissió dels Drets de la Gent Gran vol fer-los saber que les persones grans no estan soles, que hi ha advocats i moltes altres entitats que els poden escoltar per ajudar-les a donar resposta a algunes problemàtiques que pateixen amb l’objectiu que tinguin una vellesa digna.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *