L’Advocacia Catalana premia a Francesc Riera per promoure l’ús del català en l’àmbit de la Justícia a les Illes Balears

Redacció.
Barcelona.

El Consell de l’Advocacia Catalana va guardonar el passat divendres, a Palma de Mallorca, a l’advocat mallorquí Francesc Riera amb el IXè. Premi Agustí Juandó i Royo. L’ex secretari de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears (ICAIB), que també ha estat també president de la Comissió de Normalització Lingüística i de la Comissió de Drets Humans de l’ICAIB, ha rebut aquest premi per la seva tasca en defensa de la llengua catalana en l’àmbit de la Justícia.

La Comissió de Llengua Catalana del Consell ha volgut distingir enguany l’advocat mallorquí Francesc Riera amb el IXè Premi Agustí Juandó i Royo, per la seva dedicació a la normalització de la llengua catalana en la Justícia de les Illes Balears. L’acte s’ha celebrat al Col·legi d’Advocats de les Illes Balears (ICAIB), amb l’assistència del president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper; el vicepresident del Consell, Juan Antonio García Cazorla; el degà de les Illes Balears, Martín Aleñar; el president de la Comissió de Llengua Catalana del Consell, Josep Canício i els degans de diversos Col·legis d’Advocats catalans, entre d’altres personalitats del món jurídic. L’esposa de Francesc Riera, Teresa Casillas, ha recollit el premi.

El president de la Comissió de Llengua Catalana del Consell, Josep Canício, ha demanat, durant l’acte, “que s’assoleixi la normalitat per tal que, en l’àmbit jurídic, cadascú es pugui expressar en la llengua que decideixi, sense que això representi cap problema”.

Per la seva banda, el degà de l’ICAIB, Martín Aleñar, després de recordar que Francesc Riera ha rebut recentment la Medalla al Mèrit en el Servei a l’Advocacia, ha assegurat que l’advocat mereix, “també amb tota justícia”, el Premi Agustí Juandó i Royo, ja que, ha afegit, “en Xisco és un ferm defensor dels drets de les persones i sempre ha practicat i fomentat el tracte respectuós amb l’exercici d’aquests drets, entre els quals, és clar, es troba el d’expressar-se en llengua catalana”.

Una iniciativa inclosa al Pla de Treball subscrit amb la Generalitat

El lliurament del Premi Juandó i Royo a una persona o entitat que s’hagin destacat per l’ús i promoció del català a la justícia, es una de les iniciatives que s’emmarquen en el Pla de Treball subscrit per la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana. Des de la seva instauració, l’any 2004, diverses persones i entitats han estat reconegudes amb aquest premi, que té com a objectiu sensibilitzar el món jurídic envers l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits judicials. El premi porta el nom de l’advocat Agustí Juandó i Royo, que va ser secretari de l’Audiència Provincial de Barcelona el 1936. El 19 de juny de 1939 Juandó i Royo va ser sotmès a un consell de guerra en què es va incloure com a fet inculpatori la tasca de normalització de l’ús de la llengua que va fer a l’Audiència Provincial. Se’l va condemnar a pena de mort  per rebel·lió militar i va ser afusellat el 9 de juliol de 1939.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *