El Notariat reivindica confirmar la seguretat jurídica de les empreses a Iberoamèrica

Per Lola Fernández.
Madrid.
 

Els notaris volen convertir-se en els garants de les relacions comercials entre les empreses espanyoles i iberoamericanes. El seu president, José Manuel García Collantes, ha dit aquest matí davant un selecte auditori d’ambaixadors, empreses i juristes, que “Espanya és un dels principals inversors a Llatinoamèrica i aquí els notaris han d’estar presents”.

Raons no li falten al màxim representant d’aquests professionals jurídics després dels contratemps soferts per l’empresa espanyola a la regió en els últims temps. El propi secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz Ponce, deia en la jornada organitzada pel Consell General del Notariat que “les inversions necessiten seguretat jurídica i respecte cap a les regles del joc

En la seva intervenció s’observava certa reflexió cap a casos empresarials propers com el qual recentment va viure Repsol a Argentina: “Igual que Espanya respecta les inversions foranes, així a nosaltres ens agrada que les nostres inversions siguin respectades” ha aclarit García-Legaz en la inauguració de la conferencia “Seguretat de les Inversions a Iberoamèrica”, que se celebra entre avui i matí a Madrid a la seu de la Secretaria General Iberoamericana (Passeig de Recoletos, 8).

D’esquerra a dreta: Jaime García-Legaz, secretari d'estat de Comerç; Rebeca Grynspan, secretària general iberoamericana; i José Manuel García Collantes, president del Consell General del Notariat, durant la inauguració.
D’esquerra a dreta: Jaime García-Legaz, secretari d’estat de Comerç; Rebeca Grynspan, secretària general iberoamericana; i José Manuel García Collantes, president del Consell General del Notariat, durant la inauguració.

Per al president del Consell General del Notariat (@notarios_es), José Manuel García Collantes, “les empreses que es vagin a dirigir a Llatinoamèrica haurien de dotar de seguretat jurídica les seves relacions a través de documents notarials que només podrien ser revocats per un jutge”. En aquest sentit, reivindica el paper del notari tant a Espanya com a països llatinoamericans amb l’objectiu de confirmar si les societats estan ben constituïdes, i garantir si els seus representants legals i contractes s’atenen a la llei.

Nova eina d’arbitratge per a pimes

A més, d’un nou paper, que es suma als matrimonis, per a aquest tipus de professionals, també es tractaria de ressaltar la seva figura en la nova eina que s’està preparant per dotar de major seguretat jurídica a les inversions de la petita i mitja empresa.

En aquest sentit, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, també ha avançat en aquest fòrum que pròximament es podran en marxa “una nova instància d’arbitratge per a les pimes que inverteixin a Llatinoamèrica i viceversa”, que s’explicarà demà, en una jornada que comptarà amb la inauguració del ministre de Justícia, Rafael Catalá Polo.

Aquest nou instrument afectarà per igual a un costat i un altre de l’oceà Atlàntic, perquè com ha argumentat Grynspan en aquesta dècada s’està produint un fenomen fins avui desconegut: “quan en els anys vuitanta Llatinoamèrica no estava de moda, Espanya va venir. Avui el 10% de les nostres inversions es fan en la Península”.

Per Grynspan, aquesta seguretat jurídica hauria d’incrementar-se a mesura que anessin novament augmentant les inversions de la Península com a conseqüència d’una millora en les seves condicions econòmiques, quelcom que segons el seu punt de vista comença a donar-se.

Des de 2011 estem veient un cert repunt de la inversió d’Espanya i la seguretat jurídica és un tema essencial. És fonamental pel que nosaltres anomenem la revolució de productivitat, que no només ha d’afectar al Govern sinó a les empreses, i que no únicament ha de donar-se per a les empreses i la inversió privada sinó per als estats. Perquè els estats necessiten instruments jurídics que donin garantia als seus impostos, la seva política d’ocupació, la seva seguretat social, i és que sabem que les inversions només es dirigeixen als països amb més estabilitat i que millor seguretat jurídica ofereixin”, ha especificat la secretària general iberoamericana.

Per tot això ha lloat el paper dels notaris en aquest procés així com dels documents públics, i especialment els Acords de Protecció Recíproca d’Inversió. El president dels notaris espanyols, García Collantes, també ha assenyalat que “aquesta seguretat jurídica a través del control de legalitat de tots els negocis en els quals els notaris intervenim ve donat pel document notarial, un document autèntic en fons i en forma”.

Brasil, Mèxic i Xile, encapçalen les nostres inversions

Els tres països llatinoamericans on Espanya inverteix més són per aquest ordre Brasil que rep el 14% de les nostres inversions, seguit de Mèxic amb el 6,5% i Xile amb el 3,3%, segons dades de la Secretària d’Estat de Comerç. Les inversions espanyoles han crescut fins i tot malgrat la Gran Crisi Global passant dels 73.000 milions d’euros en 2006 als 143.000 milions d’euros en aquests moments. Per sectors segueix sent el sector financer el més potent, encara que no gaire darrere se situa telecomunicacions, energia i enginyeria civil.

Espanya compte actualment amb 17 Acords de Protecció Recíproca en vigor, la qual cosa suposa una cobertura del 60% de les inversions que realitza a la regió iberoamericana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *