L’ICAB reclama la creació en l’àmbit civil de l’assistència jurídica gratuïta de menors

Redacció.
Barcelona.

La Secció de la Infància i Adolescència del Col·legi d’Advocats de Barcelona ha denunciat la desprotecció jurídica en què es troben molts menors, especialment quan tenen menys de 12 anys, i per això han reclamat la creació en l’àmbit civil d’assistència jurídica gratuïta de menors tal com existeix en l’àmbit penal. D’aquesta manera i amb independència del seu progenitor o tutor, podrien fer valer les seves opinions en els processos en els quals es tracten qüestions que l’afectin.

Aquesta és una de les principals tesis recollida en el manifest sobre el Drets de la Infància que ha presentat aquest matí, en roda de premsa, el president d’aquesta secció  del Col·legi, Xavier Puigdollers. Aquest acte institucional ha comptat, a més, amb la participació del degà i de la vicedegana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca i Rosa Ma. Barberà, respectivament, del president de la Fundació Centre Obert Joan Salvador Gavina, Xavier Campà, i de la directora de la Fundació “4 vents”, Lita Álvarez.

PresentacioManifestSeccioDretInfanciaICAB19112014

Aquest manifest reivindica també la necessitat de disposar, el més aviat possible, d’un Reglament que desplegui la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats de la Infància i l’Adolescència, així com revisar i actualitzar la legislació referent a la protecció de la infància en risc, especialment en relació a les figures d’acolliment, d’acolliment preadoptiu i per a l’adopció, especialment per adequar-les a la realitat social nacional i internacional.

Puigdollers també ha exposat que la Secció de la Infància i Adolescència demana “el reconeixement com a víctimes de la violència de gènere als menors fills de dones víctimes de violència de gènere o subjectes a la seva tutela o guarda i custòdia, així com la necessitat de protegir de forma immediata els menors estrangers no acompanyats”.

Per la seva part, Rusca ha destacat que  “l’ICAB compta des del 2009 amb una secció que vetlla pels interessos dels infants, per tal de tractar des d’un punt de vista jurídic les problemàtiques d’aquest col·lectiu, i especialment d’aquells derivats de les noves situacions creades arran de la crisi econòmica, com són els desnonaments o els abusos i coaccions que es fan als menors a través de les xarxes”.

Des de la Fundació Centre Obert Salvador Gavina, que és un dels primers centres d’atenció diürna per a la infància amb dificultats sociofamiliars de Catalunya,  s’ha alertat sobre l’augment de peticions que reben perquè la cobertura dels menjadors infantils s’ampliï a la totalitat de les famílies. Els principals objectius de la Fundació “4 vents” són: l’atenció a la petita infància i la seva família; la dona sense sostre amb fills. Totes elles amb diferents problemàtiques, sense suport familiar ni social i en risc d’exclusió.

La presentació d’aquest Manifest s’emmarca dins les accions que la Secció de la Infància i l’Adolescència del Col·legi d’Advocats de Barcelona ha iniciat per commemorar el ‘Dia universal de la Infància’, que se celebra cada 20 de novembre, atès que la ‘Convenció sobre els drets de l’Infant’ va ser adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre del 1989.

La convenció és un instrument internacional que estableix els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la infantesa, i consta de 54 articles i de dos protocols addicionals, un sobre la participació dels nens en conflictes armats i un altre sobre la venda de nens i prostitució i pornografia infantils. Cal destacar també que es tracta del text internacional ratificat per més Estats (192).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *