L’ICAB lluita contra el maltractament a les dones per posar fre a aquesta xacra social

Redacció.
Barcelona.

La Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de Barcelona s’ha concentrat avui davant del Palauet Casades lluint uns llaços liles a la solapa, per mostrar el seu rebuig contra el maltractament a les dones, atès que avui, 25 de novembre, es commemora el ‘Dia internacional de l’eliminació de la violència contra la Dona’. 

El degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, ha afirmat que “des de l’advocacia hem de denunciar i lluitar contra totes les violències que s’exerceixen contra les dones, amb totes les eines jurídiques que tenim al nostre abast. Per això, ha aconsellat a les dones que pateixen maltractament psicològic o físic que vencin les pors i denunciïn el seu cas, perquè és l’única manera de poder aturar aquesta xacra social”.

LecturaManifestVIDO_1

Rusca també ha recordat que el Col·legi d’Advocats de Barcelona compta amb la Secció de Dret Penal, presidida per Laura Parés, la Comissió del Torn d’Ofici, encapçalada per les diputades Carmen Valenzuela i Mercè Claramunt, i la Comissió de Dones Advocades, presidida per Pilar Rebaque, des de les quals es fa un seguiment especial a tot allò que fa referència a la violència contra aquest col·lectiu. Aquests tres grups de treball han llegit avui un Manifest en defensa dels drets de les dones, que han elaborat conjuntament. 

En aquest sentit, la diputada de la Junta de Govern del Col·legi responsable de la Comissió de Dones Advocades, Mercè Claramunt, ha denunciat que “ja hi ha més dones assassinades per violència masclista des de que es fan comptatges, que víctimes d’ETA. Les denúncies són una minoria. La violència oculta, no denunciada però detectada a través d’estudis estadístics, representa el 73% del total ” i Claramunt ha afegit: “les dones víctimes de mal tracte tenen por de les represàlies, però només fent visible aquests casos es pot treballar per eliminar-los”.

De fet, Claramunt ha exposat que el darrer informe de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT) estableix que hi ha hagut “en aquests darrers 10 anys un total de 6621 denúncies de tortura i mals tractes i un total de 833 morts sota custòdia”. Aquest treball també ressalta que malgrat el nombre de denúncies en augment, això no s’ha traduït en un increment de les condemnes (752), la majoria de les quals han estat per falta i no pas per delicte.

Una altra dada a destacar fa referència a la línia d’atenció a les dones en situació de violència de la Generalitat de Catalunya (900 900 120). Del total de trucades de denúncia rebudes per aquest organisme entre gener i setembre d’aquest any (7.427), més de la meitat s’han realitzat des de l’àmbit territorial del Barcelonès (3.619).

Per això, Claramunt ha expressat que “les lleis i els instruments legals  han de reconèixer aquesta realitat per tal d’eliminar la desigualtat social que genera la violència masclista, per a poder eradicar-la i avançar en el dret bàsic que tenim les dones a viure sense cap mena de violència”.

L’acte que ha organitzat avui l’ICAB contra l’eliminació de la violència envers la dona és una mostra més del paper que el Col·legi d’Advocats de Barcelona entén que té com a institució que defensa els drets i les llibertats de les persones. En aquesta defensa dels drets de les dones, cal recordar tot el recolzament que la Junta de govern del Col·legi ha realitzat amb la campanya “#bring back our girls”, per retornar les nenes nigerianes segrestades des de la primavera passada. També el rol que l’ICAB, juntament amb altres institucions, esdevé en l’elaboració d’un protocol de ‘Bones pràctiques en el tractament i en el procés penal dels abusos sexuals a infants i adolescents’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *