L’Advocacia espanyola rebutja que l’assistència lletrada no sigui necessària per recollir proves d’ADN d’un detingut

Redacció.

El president del Consell General de l’Advocacia Espanyola, Carlos Carnicer, manifesta el seu absolut rebuig a l’intent del Ministeri de Justícia d’incloure en l’avantprojecte de Llei de reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal una disposició que estableix que l’assistència lletrada “no serà precisa per a la recollida de mostres de substàncies biològiques del detingut amb les finalitats previstes en la legislació sobre bases de dades policials sobre identificadors obtinguts a partir d’ADN”.

Aquest text s’oposa als criteris fixats el passat 24 de setembre pel Tribunal Suprem en el sentit que l’emmagatzematge de mostres biològiques constitueix “una sort de preconstitució de prova a perpètua memòria, eventualment de càrrec, de particular rellevància”, ja que el detingut “accedirà a una genèrica i oberta condició de sospitós” de fets delictius tant passats com a futurs, respecte als quals la policia podrà acarar sense límit el seu ADN. El Suprem extrema les garanties per a la recollida de mostres “que no es podran utilitzar com a prova, fins i tot si el detingut autoritza l’obtenció, tret que s’hagi avisat al seu advocat i aquest hagi aconsellat al seu client”.

A més, contradiu lo fixat en un altre punt del mateix avantprojecte que assenyala que “l’advocat informarà al detingut de les conseqüències de prestació o denegació de consentiment a la pràctica de diligències que se li sol·licitin”. El president de l’Advocacia Espanyola no només recolza el criteri del Suprem en el sentit que l’assistència d’un advocat que assessori al detingut sobre l’abast de la recollida de les seves mostres biològiques se situa en l’àmbit dels drets fonamentals a la intimitat i a la defensa, sinó que ressalta que aquest canvi legal vulnera els articles 17.3 i 24 de la Constitució Espanyola.

Sense perjudici de les al·legacions que l’Advocacia Espanyola faci al moment oportú als processos de reforma en marxa, Carlos Carnicer reclama al Ministeri de Justícia que elimini aquest canvi i manifesta que totes les lleis que actualment estan en tràmit parlamentari o de deliberació prèvia al seu enviament al Parlament, en línia amb la manifestat reiteradament pel nou ministre de Justícia, haurien de ser prèviament debatudes i consensuades, en la mesura de lo possible, amb els operadors jurídics per evitar errors o plantejaments que afectin als drets fonamentals dels ciutadans i que agreugin més encara l’estat de deterioració de la Justícia espanyola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *