L’ICAB demana més inversió en Justícia per combatre la corrupció

Redacció.

Davant els delictes de prevaricació, tràfic d’influències i suborn que s’estan cometent i tenint en compte els 1.800 casos oberts per corrupció en l’actualitat, l’ICAB manifesta la necessitat urgent d’invertir en l’Administració de la Justícia –destinar més recursos humans i econòmics, així com dur a terme reformes legislatives- per tal que es resolguin el més aviat possible els casos de corrupció i que es puguin detectar i evitar aquestes pràctiques en el futur.

Des de l’advocacia es reclama donar una resposta penal més eficaç als delictes de prevaricació, tràfic d’influències i suborn i una ampliació dels períodes de prescripció d’aquests delictes. Així com dotar de més mitjans a la Fiscalia Anticorrupció.

Amb motiu del ‘Dia internacional contra la corrupció’, que se celebra cada 9 de desembre, el Col·legi d’Advocats de Barcelona ha donat a conèixer el seu posicionament sobre aquest àmbit en el transcurs d’una roda de premsa que ha tingut lloc aquest matí i en la qual han participat: Rafael Espino i Jorge Navarro, secretari i diputat, respectivament, de la Junta de Govern de l’ICAB; Bruno González, director d’anàlisi de l’Oficina Antifrau de Catalunya;  Joan Josep Queralt, catedràtic de dret penal de la UB; Victòria Camps, catedràtica de filosofia moral i política de la UB i presidenta de la fundació Víctor Grífols i Begoña Román, professora d’ètica de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i presidenta del comitè d’ètica de serveis socials de Catalunya.

Roda de premsa dia corrupció

Per fer efectiu un canvi del context judicial actual i fer visible el recolzament de l’ICAB contra la corrupció,  s’ha denunciat que és necessari un canvi urgent en el sistema processal penal, vigent des del 1882, però també un increment de la inversió destinada a la Justícia, que actualment suposa un 1% del pressupost total. En aquest sentit, s’ha recordat que per fer front a aquesta xacra social també cal, des del sistema judicial, la introducció de noves figures delictives en el Codi Penal, com el finançament il·legal de partits polítics i la necessària especialització dels jutjats i els tribunals per jutjar delictes econòmics.

En aquesta línia, l’ICAB ha manifestat que les lleis existeixen per complir-les i no per trampejar-les i ha reclamat que calen més i millors inspectors amb poder de maniobra perquè el bé públic és de tots i que la ciutadania també té un rol important en demanar comptes i fer preguntes activament.

Partint de la informació que ofereix l’òrgan de Transparència Internacional Espanya (TI-E), Espanya ocupa el 37è lloc, de 175 països, de l’índex de percepció de la corrupció al sector públic del 2014, darrera de Botswana. És per això que des de l’ICAB s’ha posat èmfasi en la necessitat de crear un “gran pacte d’Estat” perquè els partits polítics facin front a la corrupció i s’acabi amb la ingerència de la política en la justícia. Per això el Col·legi ha concretat que és necessari fer actuar als mitjans policials, administratius i judicials contra la corrupció per garantir l’Estat de Dret i castigar la impunitat, alhora que cal reforçar els òrgans fiscals per garantir els lliure exercici del Poder Judicial.

Una altra dada a destacar en la lluita contra la corrupció fa referència al nombre de polítics aforats que hi ha a actualment a Espanya, un total de 2.000, i que han comès delictes contra el bé públic. Des de l’ICAB s’ha manifestat que aquests casos els ha de jutjar un tribunal professional des del principi de transparència. I s’ha reivindicat que s’ha de posar fre als aforats que hagin comès delictes en l’exercici del seu càrrec perquè l’ofici del polític ha d’anar vinculat a la vocació de servei públic. Així mateix, s’ha comentat que si la justícia tarda en jutjar aquests casos, el sistema judicial genera més desconfiança a la ciutadania.

A més, des de l’ICAB s’apunta que és necessari incentivar les denúncies i facilitar les inspeccions i la contundència i rapidesa de les sentències. També, que la premsa ha de fer servir la seva funció de control dels poders, i no ser un poder econòmic més.

Per això el Col·legi d’Advocats de Barcelona considera necessària la col·laboració entre tots els operadors jurídics per acabar amb aquesta xacra social. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *