L’Advocacia catalana i barcelonina debaten amb el Ministre de Justícia sobre la Llei de taxes judicials

Redacció.
Barcelona.

El Ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha visitat avui per primera cop el Col·legi d’Advocats de Barcelona. Ha estat amb motiu de la reunió que han mantingut avui amb el seu degà, Oriol Rusca, i la resta de membres que conformen la Junta de Govern de l’ICAB (vicedegana, secretari i diputats de la Junta) per analitzar conjuntament els principals temes que afecten l’advocacia: llei de taxes judicials, la reforma de la Justícia Gratuïta i la Llei d’Enjudiciament criminal (LECrim). La Junta de govern del Col·legi d’Advocats de Barcelona ha traslladat al ministre la preocupació per aquestes lleis que afecten especialment l’advocacia i els ciutadans i ha qualificat com a molt positiva l’acollida que ha tingut el ministre. A la reunió també han assistit María de los Llanos de Luna, delegada del Govern a Catalunya;  Miguel Angel Gimeno Jubero, president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya; José María Romero de Tejada, fiscal Superior de Catalunya; Abel Pié, president del Consell de l’Advocacia Catalana; Joan Carles Ollé, degà  del Col·legi de Notaris de Catalunya; Ignacio López Chocarro, degà del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya; i Luis A. Suarez Arias, degà del Col·legi de Registradors de Catalunya. 

Visita del Ministre de Justicia a l'ICAB

El Ministre de Justícia també s’ha reunit amb el Consell de l’Advocacia Catalana

Seguidament, el Ministre de Justícia s’ha reunit amb el Consell de l’Advocacia Catalana, el qual li ha proposat que impulsi una llei de segona oportunitat que permeti reduir el deute a les persones que no poden fer front a la seva hipoteca o al lloguer del seu habitatge, per tal de frenar els desnonaments, que continuen creixent a conseqüència de la recessió. És una de les propostes que els advocats catalans han presentat avui durant la reunió del ple del Consell, que ha comptat amb l’assistència del ministre Rafael Catalá. 

A l’Estat Espanyol, quan una persona acumula un deute hipotecari o per impagament d’un lloguer que no pot assumir, la situació en que es troba és de total desprotecció ja que, no només acaba essent desnonada, sinó que sovint el deute el persegueix i li impedeix refer la seva vida. Per evitar-ho, en altres països europeus -com França, Alemanya, Holanda, Regne Unit o Irlanda- i també als Estats Units, s’han aprovat lleis que regulen el sobreendeutament familiar i que ajuden a superar la situació de desprotecció en que es troben les famílies que no poden fer front als seus deutes. Davant d’aquest buit en la regulació estatal, el Consell de l’Advocacia Catalana ha demanat al ministre de Justícia, Rafael Catalá, que promogui una llei de segona oportunitat a l’Estat Espanyol que reguli, entre d’altres aspectes, la dació en pagament de l’habitatge i que permeti començar de nou a les famílies que pateixen les conseqüències de la crisi.

La proposta de l’Advocacia Catalana contempla que el banc no es pugui adjudicar per subhasta un immoble per un valor inferior al 80% del seu preu de taxació, de manera que el deute no superi el 20% del valor de l’habitatge. També contempla la desjudicialització del procés hipotecari i la regulació d’un procés notarial que permeti al banc oferir la cancel·lació del deute per un import no inferior al 80% del preu de taxació, així com la creació de comissions de sobreendeutament que farien de mitjanceres entre les entitats bancàries i la família, i un tractament fiscal especial favorable a les persones i famílies vulnerables i amb risc d’exclusió social.

Pensem que a l’Estat Espanyol convé una llei d’aquestes característiques adreçada a les famílies que, no només han perdut el seu habitatge, sinó que, a més, es troben amb dificultats per poder refer la seva vida a conseqüència d’un deute que els persegueix”, explica el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Luisa Llanos de Luna, amb el president del Consell, Abel Pié, i els degans dels Col•legis d’Advocats catalans. Autor: Miquel Coll
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Luisa Llanos de Luna, amb el president del Consell, Abel Pié, i els degans dels Col•legis d’Advocats catalans. Autor: Miquel Coll

Bateria de propostes, que inclou la derogació de la Llei de taxes

Aquesta no és l’única proposta que l’Advocacia Catalana ha fet arribar al ministre de Justícia. També li ha demanat la derogació de la Llei 10/2012 de taxes judicials, per tal d’eximir del seu pagament a les persones físiques i pimes; la descentralització de la prova d’accés a l’Advocacia, per tal que es pugui fer també a Catalunya i que inclogui més temes del dret civil català; o la retirada de la llei d’assistència jurídica gratuïta fins a consensuar-la amb l’advocacia institucional.

Pel que fa al recentment aprovat avantprojecte de Llei d’Enjudiciament Criminal, l’Advocacia Catalana ha demanat al ministre que reconsideri als punts que fan referència a la possible intervenció de comunicacions telefòniques sense autorització judicial, i a la supressió de la necessitat d’assistència lletrada per a la recollida de proves d’ADN d’un detingut. L’Advocacia Catalana també sol·licita al ministre que retiri la proposta de instauració de la pena de presó permanent revisable, per considerar que vulnera les previsions constitucionals de reinserció que han de guiar tota política penitenciària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *