“Lo més important és la fidelitat al client”

Per David Garcia-Feliu.
Barcelona.

Carrer Beethoven de Barcelona. Allà es troben les oficines de Pintó Ruiz & del Valle, on ens rep en una de les sales de reunions Juan Carlos Noguera de Erquiaga, Soci director del Departament de Dret Concursal de la firma. No tots els dies es té l’oportunitat de conèixer una mica en profunditat com treballa, que opina i fins i tot rebre consells d’un consagrat concursalista. L’entrevista concorre sense que perdem la cinèfila imatge de la figura d’un advocat; seriós, cortès, de paraula contundent i amb un maneig envejable dels tempos d’una conversa, qualitats que ens fan imaginar que li hauran estat de bona ajuda en incomptables ocasions per aconseguir una bona negociació.

Primers passos i passos actuals al món del Dret Concursal

Carlos NogueraSobre els seus inicis en el Dret Concursal, Noguera de Erquiaga ens desvetlla que els seus inicis en el món del Dret Concursal van començar per casualitat, “forçat per les necessitats del despatx en el qual vaig començar, eminentment concursal, i que la primera de les crisis econòmiques dels últims 50 anys, concretament la crisi del petroli en el 1973, va produir un devessall d’assumptes d’empreses amb dificultats econòmiques que va obligar al fet que el despatx destinés tots els seus recursos a tal matèria.” 

No obstant això, afegeix que va ser una branca del Dret que li va agradar, atès que “un Expedient Concursal alberga, a més de l’intent de salvació d’una empresa, diferents àrees del Dret: privat, administratiu, propietat intel·lectual, patents, llicències i marques, fiscal, mercantil, penal econòmic, laboral i, naturalment, la negociació amb els creditors. És una branca del Dret en la qual convergeixen totes. Actualment també el dret internacional té gran importància, fruit del canvi és l’actual Llei Concursal, que li dedica un capítol.”

En relació al seu present, el Soci director de Concursal de Pintó Ruiz & del Valle es mostra contundent: “els reconeixements, per exemple, de Chambers&Partners no són més que el fruit de la passió per l’exercici de l’advocacia i de 42 anys de dedicació. El més important és gaudir de l’exercici de la professió.”

L’advocat concursal en el dia d’avui 

Per a Noguera de Erquiaga les habilitats més preuades en un advocat que es dedica al Dret Concursal són clares: “El més important és la fidelitat al client. Després treball i després coneixement, per aquest ordre. Perquè en la fidelitat al client està l’honestedat i està el criteri. D’altra banda, el comportament és fonamental. El treball és la base.”

A tot això, un dels temes que ens descobreix com més molest és l’actual tendència de considerar a l’advocat concursal com un enterrador de morts. “Principalment perquè no s’ajusta a la realitat. En primer lloc, jo canviaria el nom advocat concursal per expert en reestructuracions empresarials, ja que sempre hi ha aspectes dels nostres clients que són aprofitables. Més aviat consideraria que som professionals en la dissecció d’empreses, les sanegem per fer possible la seva viabilitat”, ens exposa el soci de Pintó pintar Ruiz & del Valle.

Parlant de clients, ens relata que a dia d’avui “tot tipus de clients recorren a un advocat concursal. No fa falta parlar d’anar a liquidació, la reestructuració és una part molt important en la nostra feina. En moltes ocasions és més un concepte de reestructuració, l’etapa concursal no és més que una part d’això. No només ens visita l’empresari que no pot pagar, també el que necessita posar en ordre la companyia.”

Firmes multidisciplinàries i enfocades al client

Noguera de Erquiaga, encara que es mostra partidari de les estructures multidisciplinàries, admet que no hi ha escrita una fórmula per a l’èxit d’aquest tipus de despatxos, atès que “hi ha casos en els quals resulta aplicable l’estructura de la boutique i uns altres que no.” No obstant això, sí que assegura que “per a la salut econòmica i creixement del despatx, ser multidisciplinari resulta un avantatge.”

Deixant de costat qüestions sobre l’estructura òptima d’una firma d’advocats, Noguera de Erquiaga es mostra determinadament ferm en què “lo més important per a un advocat és tenir sempre present al client. Sense fer-ho, com a advocat t’enfrontes a molts més problemes, amb independència de la preparació i serenitat del mateix.” A això afegeix que, sobretot en l’àmbit concursal o de la negociació “cal administrar els temps per a tothom, els nostres, els del contrari i els del client. S’ha d’aplicar calma i assossec en la negociació.”

En aquest sentit, en parlar de la seva pròpia signatura, Pintó Ruiz & del Valle, no defensa només la qualitat dels professionals que componen el despatx, sinó l’esforç, la dedicació i el tracte que ofereixen al client en cada assumpte que dirigeixen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *