Rusca: “El Col·legi ha fet una aposta molt important per promoure la mediació creant el CEMICAB”

Redacció
Barcelona

Amb motiu del ‘Dia europeu de la Mediació’ el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, juntament amb Mercè Claramunt, diputada responsable del CEMICAB (centre de mediació d’aquesta corporació) han destacat que el major nombre de mediacions tramitades i realitzades per aquest centre entre 2011 i 2014 es donen en l’àmbit familiar (separacions, divorcis, parelles de fet, etc.)

RPDiaEuropeuMediacio21012015_2

El degà de l’ICAB ha argumentat que la Llei de Mediació familiar va entrar en vigor el 2001, i que els anys transcorreguts fins ara, el fet que la mediació en l’àmbit civil estigui totalment reglamentada i la feina de sensibilització dels Col·legis d’Advocats i dels lletrats  sobre la necessitat de resoldre el més civilitzadament qüestions d’àmbit familiar, especialment quan hi ha menors, han fet possible que la mediació sigui una forma mes per solucionar aquestes qüestions.

El CEMICAB va iniciar el 2011 la seva activitat promovent la mediació en l’àmbit civil, mercantil, familiar, però també en temes de consum, medi ambient, educació, el CEMICAB té des dels seus inicis la voluntat de col·laborar amb diferents entitats i institucions.

Per la seva part, Claramunt ha explicat que al CEMICAB ha rebut en 4 anys (entre 2011 i 2014) una mitjana de més 800 peticions de tramitació de mediacions en àmbits diversos, però atès que les dues parts han de donar el seu consentiment per resoldre el conflicte per aquesta via, l’índex de mediacions finalment realitzades en el mateix període és d’aproximadament  200. 

Rusca també ha destacat que des del Col·legi s’ha fet “una aposta molt important per promoure la mediació creant i potenciant el CEMICAB. L’objectiu d’aquest centre és facilitar als advocats les eines i la formació especialitzada per poder actuar com a advocat mediador”  i ha afegit “que la mediació pot entre d’altres, ajudar a descongestionar l’Administració de Justícia”.

Claramunt ha ressaltat que “la mediació permet als ciutadans i ciutadanes que siguin ells mateixos  els que liderin  amb les seves propostes la resolució de les seves controvèrsies amb l’ajuda dels professionals mediadors. Els acords així obtinguts sovint son mes perdurables per la implicació activa de les parts a buscar la solució”   

L’ICAB compta amb un col·lectiu de 200 advocats mediadors, amb la titulació del màster o experiència equivalent en diferents àmbits nacionals i internacionals, que poden accedir al registre del CEMICAB i obtenir una sèrie de serveis com el registre d’actes i certificacions, les sessions informatives, formació continuada i assessorament especialitzat per part d’un comitè tècnic.

Durant la roda de premsa, ha participat l’advocat mediador Manel Canyameres per explicar com alguns casos que semblaven impossibles es van acabar resolent a través d’aquest via.

RPDiaEuropeuMediacio21012015_1

Punts d’informació sobre la mediació

El Col·legi d’Advocats de Barcelona oferirà avui fins a les 13h, un servei específic d’orientació sobre mediació (SOM-SOJ) per donar a conèixer als ciutadans els avantatges d’aquest mètode alternatiu de resolució de conflictes. Aquest servei estarà ubicat en 10 punts situats en els edificis judicials d’Arenys de Mar, Berga, Cornellà de Llobregat, Gavà, Igualada, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú- i que comptaran amb advocats mediadors que explicaran en què consisteix la mediació i que en aquell moment podran tramitar la mediació si el ciutadà opta per aquesta via per resoldre la qüestió plantejada.

El Col·legi d’Advocats de Barcelona, com a corporació organitzadora dels diferents actes i sessions informatives que tindran lloc arreu de Catalunya amb motiu del ‘Dia internacional de la Mediació’ participarà en l’acció institucional que tindrà lloc a les 18h al Centre d’Estudis Jurídics. Aquest acte comptarà amb l’assistència del conseller de Justícia, Germà Gordó, del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, entre altres autoritats.

I Congrés de Mediació de l’Advocacia

Per continuar promovent la mediació dins l’advocacia, el Col·legi d’Advocats de Barcelona organitza de l’11 al 13 de març, el primer congrés internacional sobre mediació per a l’advocacia a la seva seu (Mallorca 283). 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *