Una mirada a l’advocacia des dels cinc continents

Per Daniel Mendo, Mercè Maresma, Pol Rubio i Tito Rodríguez.
Barcelona,

Dijous passat 29 de Gener es va celebrar la 3era edició de la Fira Internacional de l’Advocacia, en aquesta ocasió, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona va ser el lloc triat per a les jornades que van estar marcades per un caràcter internacional i una sèrie d’activitats dirigides al networking entre professionals del Dret.

En la presentació de la jornada, el degà dels advocats barcelonins, el Sr. Oriol Rusca, va destacar la feina d’internacionalització dels despatxos d’advocats en un context de crisi i globalització, afirmant que “el futur de l’advocacia passa perquè petits i mitjos despatxos d’advocats es sumeixen al networking i ampliïn els seus contactes”, i va afegir que “comptar amb nous contactes significa poder ampliar coneixements, i per tant obrir-se a nous mercats i trobar noves oportunitats”.

Fira de l'advocacia -

En la Fira es trobaven advocats representants de 17 ciutats del món, l’equip del Jurista va poder entrevistar a advocats de Miami, Sao Paolo, Osaka, Regne Unit i Casablanca.atorio diferent de l’advocat).

Quins sectors generen més facturació?

Per a Oriol Martinez Malagelada, advocat a Sao Paulo, un dels sectors que estan aportant més treball a l’advocacia del país és el sector de gas i el petroli. L’advocacia de Brasil, país en ple creixement, està veient com la seva facturació augmenta en matèria de comerç internacional, centrat en aquests sectors regulats.

D’altra banda, Tarik Zouhair, advocat a Casablanca, destaca que en la generació de negoci al Marroc està resultant molt important el sector de la construcció, les telecomunicacions i les exportacions i importacions. D’altra banda, també, afegeix que el sector de les energies alternatives, a través d’inversions estrangeres, està creixent, sense oblidar el sector hoteler i turístic. Per Zouhair, Casablanca és una de les principals places de l’advocacia en el continent africà.

James Love, solicitor a Leeds, opina que a Anglaterra, sobretot a Londres, l’advocacia es mou, principalment, al voltant del sector bancari i financer. Aquest solicitor britànic, ens explica que des de Leeds, segona ciutat més important per a l’advocacia de Londres, ha vist com l’advocacia dedicada als serveis financers recluta a la major part d’advocats que exerceixen al seu país. No obstant això, el Dret de la Propietat Intel·lectual s’ha establert com una branca, també, molt important a Gran Bretanya; En la seva opinió, al seu país hi ha moltes empreses amb problemes legals relacionats amb la propietat intel·lectual, fet que ha alimentat l’exercici d’aquesta branca del Dret.

Eduardo Palmer, president de la secció de Dret Internacional del Col·legi d’Advocats de Florida, defensa la importància del Dret Mercantil a Florida, tant com a Espanya, que fa que tots dos tinguin un sistema en aquests aspectes molt similar. D’altra banda, Palmer és partidari de la falta de necessitat de la internacionalització de certes branques del Dret com la laboral, enfront d’àmbits com el financer o el bancari.

Finalment, el vicepresident de l’Osaka Bar Asociation, destaca que en matèria de sectors, impera l’automobilístic, el tecnològic, el bancari, el farmacèutic i l’hoteler, com alguns dels sectors que generen major facturació a les firmes legals en terres nipones.

Sobre el col·lapse judicial

Martinez Malagelada, des del seu punt de vista com a advocat en Sao Paulo, opina que a Brasil hi ha un col·lapse generalitzat en els jutjats, atès que Brasil és un país molt proteccionista, burocràtic, a més dels problemes de mobilitat que sofreix. A això, afegeix que “els jutjats obren més temps (fins a les 6), però els processos són més llargs”. “Una idea que àdhuc es mira amb certa sorpresa és la creació d’una ciutat judicial”, comenta, “els jutjats estan repartits per tota la ciutat”.

Des de Casablanca, Zouhair exposa que “des de l’any 2007 hi ha un sistema d’arbitratge que permet descarregar als jutjats”. Ens parla, també, d’una camera d’arbitratge a Madrid (Marroc-Espanya) que conforma una de la nova generació de polítiques per promoure una resolució més ràpida i eficaç.

Per altre banda, Palmer fa un especial recalcament en la diferència entre tribunals estatals i federals; En els tribunals federals arriben menys casos i la seva resolució sol ser més ràpida (1 any de mitjana). No obstant això, els jutges estatals tenen assignats uns 3.000 casos, normalment; Fet que dificulta molt una justícia ràpida.

Les primeres places mundials de l’advocacia

Love explica com una gran part de l’advocacia gira al voltant de Londres, a diferència d’Espanya, on les ciutats de Barcelona i Madrid rivalitzn eternament ser capital del sector jurídic espanyol.

Per Zouhair, Espanya i el Marroc tenen una sòlida tradició on coexisteixen nombres acords i haurien de promoure’s espais oberts per generar un major flux d’inversions. En aquest sentit, Tarik Zouhair defensa que hauria de promoure’s una bidireccionalidad on advocats del Marroc aprenguessin a parlar castellà per poder facilitar ponts entre Espanya i el Marroc.

El vicepresident de l’Osaka Bar Asociation, exposa com l’advocacia nipona s’està nodrint els últims anys de la pràctica i l’ensenyament nord-americà, on actualment gairebé el 25% de futurs advocats nipons acudeixen a desenvolupar els seus estudis en Dret.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *