Ahir va entrar en funcionament l’oficina judicial a Cornellà de Llobregat

Redacció.

El partit judicial de Cornellà de Llobregat disposa des d’ahir de les unitats processals de suport directe de primera instància i instrucció així com del Servei Comú Processal General i el Servei Comú Processal d’Execució.

Cornellà de Llobregat és el primer partit judicial de Catalunya on s’implementa de forma global el Servei Comú Processal d’Execució, ja que l’únic que hi ha en aquests moments en funcionament és el de Girona, però desplegat de manera parcial. Aquest Servei té com a funció primordial fer els tràmits necessaris per executar les resolucions judicials i processals, que s’han de complir de manera forçosa.

Per implementar l’oficina judicial a Cornellà ha estat necessari adaptar alguns espais de l’edifici per agrupar totes les unitats processals de suport directe en una mateixa planta, els serveis comuns en una altra, ampliar l’espai de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà i adequar un espai com a office per al personal dels òrgans judicials. També s’ha realitzat un treball previ per reduir els assumptes civils en tràmit d’execució. Fruit d’aquest treball i en coordinació amb els secretaris judicials del partit, s’han retornat als ciutadans i professionals més de 2.700.000 euros.
 
Les unitats processals de suport directe s’encarreguen d’assistir directament els jutges i els magistrats en l’exercici de la funció jurisdiccional i tenen assignat el personal indispensable per dur a terme aquestes funcions. Els serveis comuns processals assumeixen tasques centralitzades de gestió i suport en actuacions derivades de l’aplicació de les lleis processals. La seva titularitat correspon als secretaris judicials.
 
Aquest model d’oficina judicial té com a objectiu oferir un servei públic de més qualitat, basat en la compactació de funcions en serveis comuns, la millora del suport a la funció jurisdiccional, l’establiment de metodologies de treball, l’enfortiment de mecanismes de direcció i l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a instrument principal de treball, entre altres característiques.
 
Pel que fa a les TIC, el disseny de l’oficina judicial té com a objectiu impulsar l’expedient judicial electrònic i la interconnexió entre els diferents agents jurídics per evitar la duplicitat de tràmits i facilitar l’accés a la informació, així com estalviar molèsties innecessàries als ciutadans o professionals en reclamar-los documents que ja figuren en registres públics.
 
Desplegament del nou model
 
Després d’implementar l’oficina judicial a Cornellà de Llobregat, últim partit on s’ha desplegat el nou model, el Departament de Justícia treballa per continuar el desplegament d’aquest projecte. D’aquesta manera, el Departament, d’acord amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, continua el procés d’implementació de l’oficina judicial que es va iniciar al setembre de 2012 al partit judicial de Girona i després als partits judicials d’Olot i la Seu d’Urgell.
 
Actualment s’estan realitzant actuacions prèvies per reduir l’execució civil i es fan treballs preparatoris amb el secretari coordinador provincial i els secretaris judicials del Vendrell per preparar la implementació de l’oficina judicial en aquesta població. Així, el 26 de gener passat es va publicar al DOGC una  Resolució de convocatòria de concurs específic per a la provisió de llocs singularitzats pel que fa als funcionaris dels cossos de l’Administració de justícia.
 
Paral·lelament, ahir també es va posar en marxa al Prat de Llobregat un equip d’actuació prèvia per reduir els tràmits pendents a l’execució civil, primer pas per implementar el nou model en aquest partit en el decurs d’aquest any.
 
L’objectiu de la modernització de la justícia és oferir un millor servei i una justícia més propera als ciutadans, més ràpida, eficaç i de millor qualitat, que doni resposta a les necessitats de la societat actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *