Comissió no permanent de nom extens però insuficient

Per Maria Antònia Ripoll,
Palma.
 

L’article 55.1 del Reglament del Parlament de les Illes Balears parla de les comissions no Permanents com una “comissió d’investigació sobre qualssevol assumpte d’interès públic, dins l’àmbit competencial de els Comunitats Autònomes” i en el punt 4 del mateix article s’apunta el fet que no tenen caràcter vinculant pels tribunals.

Dins el marc d’aquesta legislació nasqué la Comissió No permanent del Parlament sobre L’Hospital de Son Espases, proposada pel Grup Parlamentari Popular, baix una denominació de dimensions considerables però que cal tenir en compte ja que recull quins eren els objectius, almenys inicials, de la mencionada comissió: “Comissió no permanent d’investigació sobre tot el relacionat amb la selecció dels terrenys, l’adjudicació de les obres, la construcció i el desenvolupament de les obres, el modificat i els complementaris relacionats amb aquesta infraestructura hospitalària, la dotació d’equipaments, la posada en marxa, els accessos viaris i les modificacions viàries relacionades amb aquest hospital i tots els convenis i els contractes relacionats amb la construcció, la dotació i la posada en funcionament de l’Hospital de referència de Son Espases”.

Barcenas-Comissió-Diari-de-Mallorca

 

Les conclusions sobre aquesta comissió foren aprovades pel Ple del Parlament el passat 17 de Març i suposen el punt i final pel que fa la competència del Parlament en relació al tema de la construcció de l’Hospital Universitari de Son Espases, i diem que és el punt i final del Parlament perquè el tema no està tancat, ja que la fiscalia anticorrupció de Balears ha iniciat una investigació al respecte. Les conclusions que extreu el Grup Parlamentari Popular son del tot favorables; justifiquen l’abandonament de la idea de reforma de l’Hospital de Son Dureta per dur a terme un nou complexe hospitalari, entenent que fou totalment lícita la sol·licitud de nous informes al Col·legi d’economistes i enginyers sobre la viabilitat del procés i que provocà el canvi de l’empresa concessionària de OHL a DRAGADOS. A més posa també sobre la taula els problemes de la modificació del contracte i de la construcció de l’accés a l’Hospital pel Pont de Son Espases.

Per altre banda, els Grups Parlamentaris Socialista i Més es manifesten en contra i entenen que la Comissió ha servit per posar de relleu una possible irregularitat del Partit Popular en quan a l’adjudicació dels terrenys on s’havia de construir l’hospital; sobretot després del canvi de parer de la mesa de contractació arrel dels informes dels col·legis d’economistes i enginyers. Ambdós grups entenen que el Partit Popular tenia un especial interès en l’adjudicació dels terrenys a empreses concretes que, al mateix temps, beneficiaven al partit amb comissions il·legals. El que és cert és que aquests fets s’estan investigant per part de la fiscalia anticorrupció, sobretot després de la declaració de l’ex tresorer del PP Luís Barcenas.

La declaració de Barcenas marca un punt clau en el de venir de la comissió i de les actuacions judicials al respecte; ja que l’ex tresorer admet que alguns dels empresaris que formaven part del projecte de Son Espases feien “donacions” a la caixa B que suposadament tenia el Partit i que ell mateix manejava. Però el més rellevant de tot això és que Barcenas posa de manifest que un dels empresaris, Antonio Pidal (BUESA), ajudà econòmicament al Partit en la compra de la sèu del PP a Palma situada al Carrer Palau Reial.

Aquestes declaracions de l’ex tresorer davant la Comissió del Parlament, juntament amb les que ja havia fet el senyor Rodrigo de Santos quan fou interrogat per la fiscalia l’estiu del 2014 ( aquest últim declinà contestar davant la Comissió) motivà que el fiscal anticorrupció sol·licités al jutge del cas Palma Arena l’apertura d’una nova peça d’aquest cas que es dediqués a la investigació de la possible comissió dels delictes de prevaricació i suborn en la compra de la seu del PP a Palma.

Per tant, d’aquí el nostre títol, ja que, si bé la comissió no permanent del Parlament de les Illes Balears en relació a la construcció i adjudicació de l’Hospital de Son Espases compta amb un nom, si més no, extens, el que ha provocat és la possible aparició d’una nova trama en relació a la compra de la Seu del PP a Palma i que a l’inici de les sessions de la comissió els membres no es podien esperar.

El que en principi havia de ser tan sols una comissió amb la finalitat de depurar responsabilitats polítiques ha esdevingut “notitia criminis” per una investigació judicial, a la qual haurem d’estar molt atents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *