L’eurodiputada Julia Reda, partidària de la modificació del concepte de copyright i dels drets d’autor

Redacció
Barcelona.

L’eurodiputada alemanya del partit Pirata Julia Reda ha exposat aquest matí, en el marc d’un col·loqui celebrat al Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), els aspectes principals de l’informe que ha elaborat per a la Unió Europea en relació a la propietat intel·lectual.

L’acte ha estat presidit pel diputat de la Junta de Govern responsable del Departament d’Internacional, Jani Trias, i l’advocat expert en propietat intel·lectual Josep Jover.

Julia Reda, Partit Pirata

Reda ha afirmat ser partidària de la modificació del concepte de copyright i dels drets d’autor tal com s’entenen actualment, ja que en una societat globalitzada és necessari compartir la informació i el coneixement. Així, per exemple, ha apostat perquè en l’àmbit de l’ensenyament desapareguin els drets d’autor tal com els entenem actualment per evitar que el “pagament per ús de còpia” sigui un fre en l’aprenentatge i en l’accés a diferents materials didàctics.

L’eurodiputada del partit Pirata també ha alertat sobre els perills que pot comportar per als consumidors, per als professionals, per als joves que accedeixen al mercat laboral i per als inversors l’aprovació dels tractats internacionals TTIP (que pretén regular els béns i productes) i TISA (que pretén regular els serveis).

Reda ha explicat que el primer problema relatiu a aquests tractats és la forma en què s’estan elaborant, ja que ambdós tractats s’estan negociant “en secret i d’amagat de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i de qualsevol altre mecanisme de transparència”. En aquest sentit ha denunciat que la “UE està tramitant amb alguns països com Estats Units, Australia, Japó, Austràlia, Mèxic, Canadà, entre altres aquests acords per posar les bases d’un nou marc que permeti la liberalització i deslocalització dels serveis en el futur”.

L’eurodiputada ha argumentat que arran d’aquests tractats (TTIP i TISA) “molt dels serveis bàsics d’una societat del benestar com la salut, la seguretat o la justícia es podrien privatitzar i també que s’establiran més penalitzacions importants per als estats, com les recollides en les clàusules del cas ‘Castor’ que han comportat a l’Estat, i per extensió a la ciutadania, haver d’assumir indemnitzacions molt elevades en favor d’empreses privades”.

Reda ha donat a conèixer que el grup de pressió que hi ha darrere d’aquests  dos tractats internacionals és un lobby dels serveis financers dels Estats Units anomenat US Coalition of Service Industries.

L’eurodiputada ha afirmat que aquests tractats suposaran per al consumidor la fi de la protecció com l’entenem actualment: “Aquests acords poden comportar la desaparició de l’administració local i autonòmica, que quedarà subrogada als acords establerts i ratificats pels Estats. Es posarà en perill la protecció jurídica estatal, de manera que les inversions es realitzaran en el país que el prestadors de serveis decideixin. En l’àmbit professional, també es donarà total llibertat a les empreses, de manera que en un país podrien exercir professionals d’un altre país sense tenir en compte la normativa i les garanties de qualitat que s’exigeixen per a aquest exercici. Fet que posaria en perill a molts professionals lliberals com advocats, metges, arquitectes, enginyers, etc”.

Un altre exemple sobre els efectes sobre els consumidors és que les demandes per un servei prestat de forma incorrecta podrien haver-se de presentar de forma obligatòria a l’adreça on estigui ubicat el prestador de serveis i fins i tot a haver-se de sotmetre a les lleis d’aquest país. En el cas d’una contractació a un jove es podria donar el cas d’haver de treballar en un país amb la legislació laboral d’un altre Estat.

Reda també ha denunciat que ambdós tractats també atempten contra els actuals mecanismes de control de les dades personals i de privacitat, que quedarien subjectes a la jurisdicció i criteri de l’empresa i no de l’usuari, com passa actualment.

Per això, Reda insta a les institucions i partits polítics a treballar de forma conjunta per evitar que els grups de pressió aconsegueixin que els Estats canviïn la legislació d’acord amb els interessos de les empreses privades i del lliure mercat en detriment de les persones.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *