L’ICAB alerta de la necessitat de defensar la protecció intel•lectual per garantir la producció d’obres d’autor en el futur

Redacció.

Amb motiu del ‘Dia mundial de la Propietat Intel·lectual’, que se celebra cada 26 d’abril,  s’ha dut a terme al Col·legi d’Advocats de Barcelona una jornada per conèixer les claus de la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual tant des d’un punt de vista jurídic com pràctic a través de l’anàlisi de casos artístics i musicals.

JornadaPropietatInteclectual_24042015

La Secció de Dret de Propietat Intel·lectual i de Drets d’Imatge del Col·legi d’Advocats de Barcelona ha defensat la necessitat de garantir la propietat intel·lectual de totes les produccions, especialment les artístiques per garantir que en el futur se segueixin creant obres en tots els àmbits.

Cal tenir en compte que la realització, interpretació i execució artística, musical, científica comporta la inversió d’esforços socials  i econòmics, per aquest motiu s’ha de treballar per garantir el reconeixement i la sostenibilitat econòmica i intel·lectual de les produccions”, ha explicat el president de la Secció de Dret de Propietat Intel·lectual i de Drets d’Imatge de l’ICAB,  Jordi Bacaria.

Aquesta ha estat una de les idees principals que s’han donat a conèixer en el marc de la conferència  titulada “L’ICAB amb l’Organització Mundial de la Propietat intel·lectual (OMPI)”que s’ha realitzat aquest matí amb motiu del ‘Dia mundial de la Propietat Intel·lectual’ que va ser instaurat el 1970 per aquest organisme amb l’objectiu que cada 26 d’abril es commemorés. Enguany està dedicat a la protecció de propietat intel·lectual en l’àmbit de la música sota el lema “Mobilitza’t per la música”.

La jornada ha servit per difondre precisament el coneixement d’aquest ‘Dia mundial’ dins la societat, així com per transmetre a través de casos concrets i reals la situació de la propietat intel·lectual en l’àmbit artístic i musical. Així s’ha conegut el cas del manager de ‘Muchachito’, Sergio Delgado; del cofundador de ‘industrialmusical.es’ Carles Martínez,  d’una marxant d’art contemporani, Maite Castellet;  i d’un pintor, Perico Pastor. 

La disminució dels seus ingressos han estat una constant motivada principalment per la pirateria. Per aquest motiu, Bacaria ha defensat que s’hagi realitzat una ofensiva legislativa contra la pirateria a Internet,que es recull tant en la reforma de la Llei de propietat intel·lectual com en la modificació del Codi penal, i concretament en l’article 270. “Els índex de pirateria que hi ha a Espanya són dels més elevats d’Europa, per això hem d’aprofitar el ‘Dia mundial de la Propietat Intel·lectual’ per reivindicar que els consumidors de les diferents creacions valorin el treball que hi ha darrera de cada producció, perquè si no s’atura el fenomen de la pirateria correm el perill d’empobrir-nos com a consumidors perquè pot caure la creació de continguts així com la seva qualitat”.

Aquesta sessió també ha servit per comparar els sistemes jurídics americà i europeu en relació a propietat intel·lectual i per explicar com s’ha de planificar i desenvolupar la carrera d’un artista a You tube. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *