L’Advocacia Catalana concedeix els ‘Premis Valor’ al ’30 minuts’ de TV3, l’advocat Jordi Palou-Loverdos i l’historiador libanès Georges Corm

Redacció.

Barcelona.

El Consell de l’Advocacia Catalana va celebrar el passat dijous la segona edició dels seus Premis ‘Valor’, uns guardons que distingeixen les persones que s’han destacat per defensar els drets humans i que amb la seva feina, des de diferents àmbits professionals, han contribuït a lluitar contra les injustícies. Els premiats són: El programa informatiu ’30 minuts’ de TV3, l’advocat català Jordi Palou-Loverdos, pioner de la justícia universal i la resolució pacífica de conflictes i l’economista i historiador libanès Georges Corm.

Foto de grup amb guardonats i autoritats. Autor: Miquel Coll.
Foto de grup amb guardonats i autoritats. Autor: Miquel Coll.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, va inaugurar l’acte, celebrat dijous passat a l’Ateneu Barcelonès, presidit pel president del Consell de l’Advocacia Catalana Abel Pié. Hi va assistir el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Àngel Gimeno, la presidenta de la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya, Gemma Calvet i els degans dels 14 Col·legis d’Advocats catalans, entre d’altres personalitats del món jurídic i social.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, es va refermar en l’obligació que “tenen els governs de canviar les lleis per fer una societat més justa”. Gordó va qualificar “d’encert” la creació d’aquests premis i va destacar que persones com els guardonats “han d’ajudar, amb les seves actuacions, a fer un ordenament jurídic millor i tan just com sigui possible.”

En aquest punt, Germà Gordó va remarcar la importància que tenen els advocats i els col·legis d’advocats per fer una societat més justa. I va afegir: “L’advocat ha d’auxiliar el ciutadà, i el col·legi ha d’actuar en benefici de la societat. Ha de buscar la justícia amb majúscules”.

El conseller Gordó va felicitar els tres guardonats amb els premis “Valor”, tot destacant que “han fet visibles diverses situacions per tal de construir una societat més justa”. En el cas del Premi Valor al Periodisme Social i d’Investigació, que ha estat atorgat al periodista Eduard Sanjuan, el conseller va qualificar els 30 minuts de programa de “magnífics a nivell informatiu i de denúncia”.

Pel que fa al guardonat amb el Premi Valor a l’Advocacia Compromesa, Jordi Palo, Germà Gordó en va destacar el seu “treball per la justícia internacional. Amb professionals com tu hem d’aconseguir revertir l’ordenament internacional que aplica l’Estat espanyol. La justícia no es pot limitar a les fronteres administratives”. En aquesta línia, va qualificar de “regressiva” la justícia internacional de l’Estat espanyol, i és per això que ha reclamat “poder perseguir l’injust a tot arreu”, en clara al·lusió als darrers canvis fets en l’ordenament jurídic espanyol pel que fa a la justícia universal.

D’altra banda, Gordó també va tenir paraules per a Georges Corm, Premi  Valor a la Tolerància envers la Diversitat, “per la seva tasca per aconseguir, precisament, la tolerància envers la diversitat d’una societat com la seva, que és un gresol de cultures”.

Per Carles McCragh, Degà del Col·legi d’Advocats de Girona, els premis ‘Valor’ han volgut guardonar aquells precisos valors en els quals la nostre societat s’ha d’emmirallar. En aquest sentit, Pié va declarar que el Consell de l’Advocacia Catalana ha volgut premiar aquelles trajectòries que han fomentat que la nostre societat pogués donar un pas més enllà, en persones de les que hauríem de prendre exemple; En el nostre àmbit de l’advocacia, un d’ells és en Jordi Palou-Loverdos, que ha demostrat que a l’advocacia hi ha companys molt implicats que davant les injustícies quelcom dins seu s’ha revolucionat i han posat totes les seves eines per lluitar contra aquests injustícies. I en aquestes situacions és on persones com Palou-Loverdos han demostrat ser persones amb uns valors i un compromís amb la societat increibles.

Aquests són els mèrits reconeguts als premiats:

El programa ’30 minuts’ de TV3, Premi ‘Valor’ al Periodisme Social i d’Investigació’ per fer-nos entendre millor la realitat que ens envolta a través del periodisme d’investigació i per la qualitat i esperit crític dels seus reportatges.

El programa d’informació d’actualitat ’30 minuts’ de TV3 que, durant els més de 30 anys que porta en antena, ha mantingut el seu model de periodisme compromès al servei de la societat amb continguts rigorosos i de qualitat. Des de la seva primera emissió, el 19 d’octubre de 1984, el ’30 minuts’ ha ofert un total de 1.595 reportatges, dels quals 993 són de producció pròpia. En ells s’hi  ha vist reflectida tota l’actualitat social en imatges, amb una excel·lent narració dels fets, que ha contribuït a despertar l’esperit crític de l’espectador i a fer-lo reflexionar sobre el que està passant, en clau d’anàlisi. Molts d’aquests reportatges han posat de manifest les vulneracions de drets humans que s’estan produint, dins i fora de les nostres fronteres. El director del programa, Eduard Sanjuán, ha recollit el guardó en nom de tot l’equip.

El director del 30 minuts, Eduard Sanjuán, rep el guardó de mans del president del Consell, Abel Pié i el conseller de Justícia Germà Gordó. Autor: Miquel Coll.
El director del 30 minuts, Eduard Sanjuán, rep el guardó de mans del president del Consell, Abel Pié i el conseller de Justícia Germà Gordó. Autor: Miquel Coll.

Jordi Palou-Loverdos, Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa per la defensa de la justícia universal i per la seva aposta per la mediació com a mecanisme per a la resolució pacífica de conflictes.

Nascut a Barcelona l’any 1966, l’advocat Jordi Palou-Loverdos té una llarga trajectòria en la defensa dels drets humans. Ha fet de mediador en diferents conflictes nacionals i internacionals i porta més de quinze anys acompanyant persones en processos de justícia universal. Actualment és el director del Memorial Democràtic i un dels tres-cents advocats acreditats davant la Cort Penal Internacional de la Haia. L’any 2001 va assumir la representació legal de víctimes catalanes, espanyoles, ruandeses i congoleses del conflicte a l’Àfrica central. Va representar nou víctimes espanyoles, entre elles la infermera manresana Flors Sirera i el missioner empordanès Joaquim Vallmajó, assassinats a Ruanda per l’Exèrcit Patriòtic Ruandès. La seva intervenció va aconseguir que el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu dictés quaranta ordres d’arrest internacional contra els presumptes assassins dels ciutadans espanyols i ruandesos. Va ser un fet històric que va sentar precedent en la justícia internacional, ja que per primera vegada un jutge d’un tribunal nacional demanava l’arrest de membres d’un govern en actiu d’un altre país.

L’advocat Jordi Palou-Loverdos rep el premi de mans del president del Consell, Abel Pié i el degà del Col•legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca. Autor: Miquel Coll.
L’advocat Jordi Palou-Loverdos rep el premi de mans del president del Consell, Abel Pié i el degà del Col•legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca. Autor: Miquel Coll.

Georges Corm, Premi ‘Valor’ a la Tolerància envers la diversitat per promoure la comprensió i solució de conflictes, en especial els de l’Orient Mitjà, amb els seus anàlisis geopolítics i econòmics, pel seu esperit crític i dialogant envers les ideologies, les polítiques i les religions.

Nascut l’any 1940 a Alexandria, de nacionalitat franco-libanesa, és economista i historiador i ha estat consultor de diferents organismes internacionals, com el Banc Mundial, la Unió Europea o la FAO. Entre el 1998 i el 2000 i va ser ministre de finances del Líban. Actualment és professor de la Universitat San José de Beirut. Durant anys ha denunciat la política saudita i el seu poder sobre els mitjans de comunicació. És autor de diverses obres d’assaig sobre el conflicte de l’Orient Mitjà, que han contribuït a entendre millor els canvis polítics i socioeconòmics que s’han produït en els països àrabs al llarg de la història. També ha analitzat la influència de la situació geopolítica del Pròxim Orient en les relacions entre les dues ribes de la Mediterrània i el paper d’Israel, els Estats Units i l’Iran.

L’historiador libanès Georges Corm rep el guardó de mans del president del Consell, Abel Pié i la presidenta de la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya, Gemma Calvet. Autor: Miquel Coll.
L’historiador libanès Georges Corm rep el guardó de mans del president del Consell, Abel Pié i la presidenta de la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya, Gemma Calvet. Autor: Miquel Coll.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *