El Conseller Gordó recolza la petició del partit judicial de Granollers per aconseguir nous jutjats d’instància

Redacció.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha proposat la creació de almenys dos Jutjats d’Instancia més a Granollers, tot assegurant que el departament de Justícia “es compromet a posar tots els mitjans materials i humans necessaris als jutjats que el Ministerio de Justicia tingui per oportú implementar segons la carta que remesa des de la Conselleria al Ministeri”.

Així ho ha declarat el degà del Col·legi d’Advocats de Granollers, Josep Medina, en roda de premsa juntament amb jutge degà de Granollers, Carlos Ricardo Puigcerver; la secretària judicial del Jutjat d’Instància 7 de la localitat, Dolors Cortina; i el vicedegà del Col·legi de Procuradors de Barcelona, Ramon Daví.

Els representants del col·lectius d’advocats, procuradors, jutges i secretaris judicials, respectivament, han comparegut per a fer una denúncia conjunta de la dramàtica situació en que es troben els jutjats de Granollers, que, segons dades proporcionades pels serveis d’inspecció del Consejo General del Poder Judicial, estan suportant càrregues superiors al 200%, quan el 50% seria un percentatge tolerable. Aquesta sobrecàrrega de treball perjudica als ciutadans de la comarca vallesana, ja que els senyalaments s’eternitzen entre 30 i 40 mesos i no s’està donant una resposta correcta i acurada al ciutadà.

Segons el jutge degà de Granollers, Carlos Puigcerver, la situació és única: cinc dels set jutjats figuren al llistat dels deu jutjats amb més sobrecàrrega de treball. Cal recolzar de manera urgent i immediata els jutjats de Granollers, perquè la situació és insostenible: “Ja no podem més. No volem pas una situació privilegiada, sinó com a dels demés jutjats. Amb això estaríem encantats.”. Això no obstant, els jutjats de Granollers estan dictant una mitjana superior a les tres-centes Sentències (arribant en algun cas a 400 i a 500 Sentències), quan a Catalunya la mitjana està en entre 226 i 228 Sentències. Als jutjats de Granollers, amb menys mitjans i dotació orgànica, s’estan aconseguint mitjanes molt superiors d’assumptes resolts que a la resta dels jutjats d’Espanya. Si el Ministerio de Justicia no s’avingués a les pretensions de millora, el col·lectiu de jutges no es planteja cap altra mesura, com la vaga.

Per la seva part, el representant dels procuradors, Ramon Daví, ha explicat que aquest és un mal endèmic que no ve de nou, amb el qual hem anat convivint fins que, arran de la comparació de dades amb altres jutjats del país, s’ha reaccionat per dir prou. Les dotacions materials i personals amb les que comptem són insuficients perquè hi ha un error de planificació en el mapa judicial espanyol, que es basa en una concepció rural de la nostra comarca, quan en realitat la comarca del Vallès Oriental és eminentment industrial, cosa que incrementa el nivell de litigiositat. En qualsevol cas, totes les organitzacions econòmiques i socials han d’implicar-se i demanar una major de dotació de mitjans personals i materials als jutjats de Granollers.

La representant dels secretaris judicials, Dolors Cortina, ha manifestat que degut a l’excés de càrrega de treball, molts funcionaris acaben marxant a d’altres que no en tinguin tanta. A més cal formar els nous que s’incorporen en substitució dels que marxen. Si hi hagués més mitjans personals i materials, s’aconseguiria reduir la càrrega de treball, evitant aquesta inestabilitat de plantilla que, en última instància redunda en perjudici del justiciable.

Finalment, el degà del Col·legi d’Advocats del Vallès Oriental, Josep Medina, reclama 3 nous jutjats d’instància a Granollers, l’increment de la plantilla orgànica a tots ells, la creació d’un servei comú d’actes de comunicació i ascendir a la categoria Grup 3r. El degà de l’ICAVOR ha informat que s’ha traslladat la situació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al Consell General del Poder Judicial, al ministeri de Justícia i a la Conselleria de Justícia per a demanar-los l’urgent adopció de mesures. Medina ha qualificat com a molt productives les converses mantingudes amb el Conseller Gordó que ha estat molt receptiu a col·laborar adreçant una carta compromís al Ministeri de Justicia. En aquest sentit, la conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya s’ha compromès a sufragar els costos estructurals i personals que impliqui la ampliació de la planta judicial, en el cas que el Ministerio de Justícia acordi fer-ho: “La resposta que hem rebut del Ministro de Justícia ha estat molt positiva. Almenys s’ha compromès a tenir en compte i valorar les dades que li hem proporcionat.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *