L’ICAB promou amb el seu pressupost ajudes econòmiques per combatre el treball infantil en països en vies de desenvolupament

Redacció.

Amb motiu del ‘Dia Mundial contra el treball infantil’ que es commemora avui, 12 de juny, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha donat a conèixer que durant el 2014 va destinar prop d’111.000 euros, és a dir, el 0,7% del seu pressupost, a 7 projectes de Cooperació per ajudar a diferents col·lectius en països en vies de desenvolupament. D’aquests 2 corresponen a infància i s’hi van destinar 60.000 euros. Aquestes aportacions mostren que els advocats de Barcelona són solidaris i sensibles als problemes de la nostra societat.

La Comissió per a la Cooperació i el Desenvolupament (0,7%) és l’encarregada de fer un concurs públic per atorgar a diferents entitats una partida d’aquest diners de l’ICAB per tal que puguin dur a terme els projectes seleccionats.

Igualment, en el marc de la roda de premsa celebrada aquest matí a l’ICAB, el president de la Secció de Drets de la Infància i Adolescència del Col·legi, Xavier Puigdollers i la vocal de la Comissió  per a la Cooperació i el Desenvolupament (0,7%) de l’ICAB, Mari Luz Pérez han explicat tres projectes, que s’han dut a terme durant els anys 2013 i 2014, i que han servit per combatre el treball infantil, l’explotació sexual o fer possible que els nens i nenes tinguin accés a la sanitat o a l’educació.

A través d’un projecte al Paraguai destinat a promoure els drets de la vida i la integritat física de nens i adolescents s’ha facilitat l’accés al sistema sanitari dels més desafavorits. Mentre que a Cambodja s’ha donat suport a un projecte de lluita contra els abusos i l’explotació sexual dels nens, perquè si ja de per sí és abusiu el treball per als nens, no podem ni imaginar la duresa i patiment que sofreixen els  nens que són explotats sexualment”, ha explicat Pérez . Finalment s’ha donat a conèixer el “projecte que es realitza a Mèxic i que té com a objectiu que els nens mexicans d’1 a 8 anys puguin regularitzar el seu naixement no inscrit, ja que si estan inscrits legalment al Registre Civil “podran tenir una identitat reconeguda i uns drets que sense estar registrats no disposen”, ha dit Pérez.

RPExplotacioInfantil2

Puigdollers ha afirmat que “els infants són els futur d’una societat i que per això totes les persones i corporacions han de fer contribuir a què els drets dels infants siguin defensats i protegits, ja que “un nen explotat, un nen que no està escolaritzat ho tindrà molt difícil per poder-se integrar en la societat i ajudar a millorar-la”.

En l’acte també hi ha participat l’advocada i presidenta de la “Fundació Marc Palmés nens de Katana”, Eva Labarta, que ha explicat els diferents projectes que estan duent a terme a la regió de Katana, a la República Democràtica del Congo, on molts nens treballen en les mines de coltan per subsistir. Labarta ha explicat que els smartphone es fabriquen amb aquest mineral i que això genera molta demanda del mateix. Per això ha demanat a les multinacionals i les grans empreses  a què facin una acció de responsabilitat social corporativa i comprovin que els minerals que usen per fabricar els seus productes no són fruit de l’explotació infantil.  Labarta ha dit que si es donessin tan sols 5 cèntims d’euro de la compra d’aquests dispositius s’acabaria amb el treball infantil al Congo.

Per la seva part, el director general de la Fundación Vicente Ferrer, Jordi Folgado Ferrer,  ha donat a conèixer els avenços que aquesta ONG ha aconseguit en l’àmbit educatiu a l’Índia, atès que enguany, l’Organització Internacional del Treball (OIT) ha focalitzat aquesta jornada en aquest àmbit. Folgado ha declarat: “Quan el Vicenç i l’Anna Ferrer van arribar a Anantapur la taxa d’analfabetisme era altíssima. Menys del 10% de les nenes i els nens estaven escolaritzats. Ara, en canvi, la situació és radicalment diferent: el 100% de nenes i nens estan escolaritzats a primària i el 82% a secundària”. I ha afegit: “Gràcies a la feina de sensibilització de més de 40 anys a l’Índia hem aconseguit  que les famílies entenguin la importància que els seus fills i les filles estiguin escolaritzades. L’educació ha estat i és el motor transformador a Anantapur. En tots aquests anys hem construït 1.339 escoles i 2.212 estudiants s’han beneficiat del programa de beques”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *