L’ICAB alerta que el nou Codi penal comportarà una retallada en els drets dels ciutadans

Redacció.

Durant l’acte d’inauguració de les Jornades sobre les Reformes Penals i la Seguretat Ciutadana que se celebren avui i demà al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), el degà d’aquesta Corporació, Oriol Rusca, s’ha mostrat molt crític amb la reforma del Codi Penal i la introducció del concepte de “pena de presó permanent revisable” en aquesta modificació.

JornadaDretPenal18062015

Rusca ha afirmat que “és totalment innecessària la reforma del Codi penal tenint em compte el baix índex de delinqüència a Espanya en comparació amb d’altres països. A més, aquesta reforma no és menor, ja que modifica 250 articles del text actual, més d’una tercera part, i comporta un enduriment de la resposta penal sense que existeixi cap estudi previ que ho justifiqui”. També ha denunciat que l’aprovació d’aquest nou Codi penal comporta una manca de seguretat jurídica per als ciutadans ja que usa expressions ambigües o indeterminades en moltes de les figures penals que es tipifiquen.

Rusca ha qualificat “d’error” la introducció de la “pena de presó permanent revisable”, perquè a Espanya la durada de les penes pot arribar fins als 40 anys efectius d’estada a presó, període que està per sobre dels cànons europeus. Aquest enduriment de les penes no determina una major seguretat alhora de viure en una societat  democràtica.

Finalment el degà de l’ICAB ha denunciat la creació d’una xarxa normativa (reforma del codi penal, la llei de seguretat ciutadana i del pacte gihadista) que limita les llibertats dels ciutadans.

Per la seva part, el president en funcions de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha recordat que “al juliol entra en vigor la reforma del Codi penal i la nova Llei de protecció de la seguretat ciutadana, normes que afecten directament els drets i les llibertats de les persones i que, com tota llei, hauran de passar per la prova de la realitat”. Aquestes jornades volen ser un espai de debat per avaluar-ne l’impacte.

Tot i ser conscient de la controvèrsia generada per la tramitació i l’aprovació d’aquestes lleis, Esteve ha preferit centrar-se en “veure què comportarà la seva entrada en vigor, quines implicacions tindrà sobre la ciutadania”, perquè “policies i advocats, regidors i alcaldes seran qui avaluarà, en primera instància, fins a quin punt són eficients, estan ben redactades i són útils per a la finalitat amb què han estat creades”. I ha finalitzat apel·lant al “ple respecte amb el pensament discordant, a la diversitat d’ideologies i a l’exercici dels drets i llibertats” a l’hora de fer prevaldre les pròpies idees.

També ha estat crític el degà de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, Enoch Alberti, que en la seva intervenció ha declarat que reformes com aquestes haurien requerit “el màxim consens polític i social”.

Durant avui i demà, aquestes jornades -organitzades conjuntament per la Diputació de Barcelona i el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona en el marc del conveni de col·laboració establert entre ambdues institucions- es plantegen com un espai de debat per avaluar l’impacte de la reforma del Codi penal aprovada per la Llei orgànica 1/2015, de 30 de març, i la nova Llei orgànica 4/2015, de protecció de la seguretat ciutadana aprovada el mateix dia 30, que han introduït modificacions substancials en el treball diari tant dels diferents operadors jurídics com dels responsables de la seguretat.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *