Oriol Rusca i Rafael Catalá consensuen línies de treball conjuntes en defensa dels drets dels ciutadans

Redacció.

El degà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Oriol Rusca, ha mantingut aquesta tarda una reunió de treball amb el ministre de Justícia, Rafael Català,  per analitzar les darreres reformes legislatives que el Ministeri ha dut a terme en els darrers deu mesos. 

VisitaICABMinistreJusticia-2-09072015

Després de la salutació inicial, el ministre, el degà de l’ICAB i membres de la Junta de Govern de la Corporació, s’han reunit a porta tancada per tractar temes que afecten l’advocacia com ara la reforma del Codi Penal, el sistema de Segona Oportunitat, la modificació de la LeCrim o la modernització tecnològica de la Justícia.

Malgrat les discrepàncies respecte a alguns aspectes, tant  Rusca com Catalá s’han mostrat disposats a traçar línies de treball conjuntes per garantir la defensa dels drets dels ciutadans.

Un dels punts centrals de la reunió ha estat la reforma de Codi de Penal que va entrar en vigor el passat 1 de juliol. Front a l’opinió del ministre, que considera que la reforma no és restrictiva i s’ha fet per protegir millor els drets i les llibertats, el degà de l’ICAB s’ha mostrat molt crític, ja que creu  que aquesta reforma s’ha realitzat de forma injustificada, retalla els drets dels ciutadans, comporta un enduriment de penes i introdueix la presó permanent revisable, del tot inacceptable.

També han parlat del sistema de Segona Oportunitat, que ha estat possible, en part, gràcies a la tasca desenvolupada per la Comissió de Normativa de l’ICAB, que ho havia reclamat des de 2011. Aquesta mesura ha de servir per permetre que no només els petits empresaris o autònoms, sinó també les persones en general i les seves famílies tinguin l’oportunitat de reestructurar els seus deutes i, en conseqüència, reduir el seu endeutament a través d’un procediment específic i previ al possible procediment concursal.

Altre punt destacat ha estat la Llei d’Enjudiciament Criminal (LeCrim).  El Col·legi de l’Advocacia ha presentat esmenes a aquesta Llei i el ministre s’ha compromès a aprovar-ne algunes d’elles. En concret, s’ha mostrat receptiu a introduir un canvi pel tal que les persones jutjades per delictes lleus tinguin sempre un advocat al seu costat que dirigeixi la seva defensa.

I altre tema, en aquest cas de màxim consens, tant per al ministre com per a l’ICAB, és la posada en marxa del sistema de comunicacions i notificacions LexNet, també coneguda com a Projecte Paper Zero, que permetrà una justícia més àgil a partir del proper exercici.  En aquest sentit, el ministre ha assegurat que continuen treballant, en estreta col·laboració amb els col·legis i altres operadors jurídics, per aconseguir la digitalització plena del procés judicial.  

La visita ha finalitzat amb un tour per la Biblioteca de l’ICAB, que amb  més de 300.000 volums i prop de 1.300 títols de publicacions periòdiques, està considerada una de les biblioteques jurídiques privades més importants d’Europa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *