El Col•legi de l’Advocacia de Barcelona reivindica la dignificació del Torn d’Ofici

Redacció.

Amb motiu del Dia de l’Advocat del Torn d’Ofici que es commemora cada 12 de juliol, el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Oriol Rusca i les diputades responsables del Torn d’Ofici Carmen Valenzuela i Mercè Claramunt, han llegit aquest matí un manifest per  reivindicar que es valori més i millor la tasca que realitzen els advocats i advocades del Torn d’Ofici.

ICABTO

En el cas concret de Barcelona, al 2014 hi havia 3.486 advocats (un 48% dones) inscrits al Torn d’Ofici.  Tots ells,  com bé ha remarcat el degà, adscrits “de forma voluntària, com a vocació de servei” a aquest servei per garantir el dret a la tutela judicial efectiva al ciutadà.

“Davant un marc legislatiu que contínuament està retallant drets als ciutadans, la figura de l’advocat dins la societat és cabdal per garantir que els seus drets no siguin menystinguts”, ha afirmat Rusca.

El degà ha aprofitat l’ocasió per exigir, una vegada més, la necessitat d’una retribució justa per als advocats del torn. “No es pot tolerar que algunes guàrdies tinguin un preu de 2 euros per hora”, ha recordat.

Cal tenir en compte que segons el ‘XI Informe del Observatorio de la Justicia Gratuita Abogacía Española-LA LEY’ la retribució mitjana de l’advocat del Torn ronda els 125 euros per expedient, una quantitat que ha anat a la baixa en els darrers anys i que en alguns casos ha quedat congelada des de 2013.

Inversió

Catalunya continua sent l’autonomia amb una major inversió en Justícia Gratuïta, amb 53,7 milions d’euros. La segueixen Andalusia amb 36,9 milions, i Madrid amb 31,6 milions. Aquestes tres comunitats suposes gairebé el 54% del total de la despesa a nivell de tot l’Estat.

Assumptes per jurisdiccions

Pel que fa als assumptes d’ofici, a Barcelona en van haver-hi més de 81.000. Els més demanats van ser Penal (51.341), Civil (16.102) i Contenciós-Administratiu (4.905). 

Jornada de portes obertes

Per completar la commemoració del Dia de la Justícia Gratuïta, aquest matí, de 10 a 14 hores s’ha celebrat al Palauet Casades una jornada de portes obertes en la qual diferents advocats adscrits als servei del Torn d’Ofici han ofert un primer consell orientador gratuït a ciutadans sobre assumptes relacionats amb Dret Civil, Família, Penal, Laboral o Administratiu.

El propi degà, juntament amb les diputades responsables del Torn han assessorat a algunes de les persones que s’han acostat a l’ICAB per obtenir una primera resposta als seus dubtes jurídics.

Amb aquests actes es vol reivindicar, un any més, la important tasca social que duen a terme els lletrats del Torn d’Ofici, així com la necessitat que es valori la feina que realitzen vers la ciutadania amb un pagament més just i altres reclamacions de caràcter laboral, com per exemple la necessitat que hi hagi traductors per a tot el procediment jurídic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *