Més de 1.000 advocats de tota Espanya s’apunten per donar assistència jurídica als refugiats

Redacció.

Més de 1.000 advocats i advocades de tota Espanya s’han inscrit fins al moment al Registre posat en marxa el 4 de setembre – pel Consell General de l’Advocacia Espanyola i  l’ICAB-  per donar assistència jurídica a les persones refugiades i desplaçades que han arribat a Europa a causa dels conflictes armats.

Aquest Registre s’activarà en el moment en què el Govern fixi la quota de refugiats que Espanya ha d’acollir i les ciutats on es vagin distribuint. Els professionals inscrits estaran a disposició per atendre les situacions d’intervenció urgent, realitzant l’assessorament i tramitació, si escau, de les peticions d’asil.

Aquesta iniciativa s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa a la qual hi ha participat el president del Consejo General de la Abogacía Espanyola, Carlos Carnicer; el vicepresident Oriol Rusca, qui presideix també la Comissió de Relacions Internacionals del Consejo i és degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), i el president de la Subcomissió d’Estrangeria d’aquest organisme, Pascual Aguelo.

RPREfugiadosCGAE_ICAB09092015_! (2)

Davant l’èxode de refugiats que estan arribant a Europa, Rusca ha dit que “el problema és polític, no econòmic, perquè la Unió Europea disposa de fons aprovats per aquesta atenció” i ha afegit: “Ens sorprèn que Europa no hagi adoptat abans solucions que respectin els drets i la dignitat de les persones. Les institucions europees no han d’adoptar solucions urgents només davant d’una crisi econòmica“.

Rusca també ha assenyalat que el Consejo de la Abogacía Española s’ha posat en contacte amb les advocacies europees per coordinar les accions que es desenvolupin i per si estimen necessari el desplaçament d’alguns advocats espanyols per fer aquesta tasca d’assistència jurídica en situacions d’emergència en els “punts calents” dels seus respectius països.

Sobre aquesta iniciativa, Carnicer ha explicat que “es tracta de teixir una malla humana per atendre totes les necessitats dels refugiats. L’Advocacia, que va posar en marxa el primer servei d’atenció a immigrants fa més de 25 anys a Saragossa, està preparada per donar resposta immediata a les seves necessitats jurídiques i per garantir que es respectin els seus drets, entre ells el dret d’asil. Respectar els drets humans significa complir les normes legals“.

Hi ha normes comunes d’asil

Durant la roda de premsa, celebrada després de la primera reunió del Comitè de Crisi que coordinarà les actuacions de l’Advocacia, s’ha reiterat l’obligació de tots els països de la UE de complir les normes europees d’Asil i Refugi.

Ni la Unió, ni els governs dels 28 Estats són exclusius responsables d’aquesta tràgica situació, però sí que ho són de no donar les respostes efectives que estan a les seves mans i a les que, a més, estan jurídicament obligats”, ha afirmat Pascual Aguelo i ha afegit: “l’obligació de donar asil permanent o temporal és norma general de Dret Internacional imperatiu. La seva violació continuada i sistemàtica, especialment si s’aplica a un nombre ampli de persones, pot donar lloc fins i tot a la imputació de l’Estat responsable per la comissió d’un crim internacional “.

El Consejo General de la Abogacía  Española també ha remarcat que no es pot posar com a excusa per no acollir els refugiats que prèviament s’hagi de conformar una política comuna d’asil entre els països de la UE, perquè ja hi ha un sistema europeu comú d’asil compost per un bon nombre de directives, decisions i reglaments que tots els Estats membres estan obligats a complir.

Altres iniciatives

A més d’obrir el Registre d’Advocats, el Consejo General de la Abogacía Española i l’ICAB posaran en marxa iniciatives com:

– Col·laboració activa amb el Govern, les comunitats autònomes i les ONG que es dediquen específicament a aquesta tasca com ACNUR, CEAR, Creu Roja, Metges del Món, etc. També es promourà aquesta coordinació a nivell europeu.

– Intensificar els cursos de formació en estrangeria i asil, en col·laboració amb institucions especialitzades en la matèria. En aquest sentit, el proper dia 18 de setembre es presenta al Consejo un curs on line del Consell d’Europa sobre Asil i Convenció Europea, amb presència de la directora del programa HELP del Consell d’Europa.

– Posada en marxa d’una Guia d’Atenció al Refugiat per Advocats

– Instal·lar en la façana de l’edifici del Consejo pancartes amb el text: “Escapen d’una GUERRA arriscant la seva VIDA, tenen DRET a que els hi donem ASIL”.

-Divulgar aquestes iniciatives a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #DerechosRefugiados

L’ICAB ha recordat finalment que a través del SAIER aquesta corporació ja presta de forma eficaç i eficientment des de fa dècades un servei d’atenció sobre temes d’asil als estrangers i que aquestes mesures extraordinàries s’han adoptat per donar resposta a una crisi extraordinària. Igualment s’ha destacat des de l’Advocacia Espanyola que aquesta situació no ens ha de fer oblidar en cap cas que hi ha moltes persones al nostre país que esperen resposta a les seves sol·licituds d’asil, i molts immigrants que fugen de la fam i la misèria i que també estem obligats a respectar els seus drets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *