El graduats socials s’incorporaran al torn d’ofici

Redacció.

El BOE Nº 239, de 6 d’octubre, ha publicat la Llei 42/2015, de 5 d’octubre, la qual reforma la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’Enjudiciament Civil i que, entre altres novetats, confirma la capacitació dels graduats socials per formar part del torn d’ofici.

L’aplicació d’aquesta disposició suposarà el reconeixement d’una llarga reivindicació del col·lectiu dels Graduats Social, que podran oferir els seus serveis com a experts, així com complementar una de les principals garanties constitucionals per als ciutadans davant els tribunals.

Per a Carlos Berruezo, president del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Lleida i Girona “s’ha reparat un greuge històric en benefici dels ciutadans, i molt especialment dels treballadors i treballadores que podran disposar de l’assistència de professionals especialitzats en procediments laborals i de la Seguretat Social en defensa dels seus interessos”.

Aquesta reforma, juntament amb la de la Llei Orgànica del Poder Judicial, del passat 22 de juliol, reconeix la figura processal dels graduats socials davant els tribunals de justícia en igualtat de condicions que els advocats i procuradors.

La reforma estima que en el termini d’un any aquesta mesura ja serà plenament efectiva, un cop aprovada la llei que reguli la capacitació professional exigida als graduats socials i que ha de determinar, entre altres aspectes, el títol exigible, la formació especialitzada i l’avaluació que s’ha de realitzar als graduats socials. 

L’alta especialització en els procediments del torn d’ofici a Catalunya, en l’àmbit laboral i de la Seguretat Social, per part dels graduats socials podria suposar una garantia addicional per als treballadors i treballadores que, per manca de recursos, requereixen de l’assistència gratuïta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *