L’Associació Drets interposa una demanda contra la UEFA per vulneració de drets fonamentals

Redacció.

L’equip de juristes voluntaris Drets va interposar ahir matí una demanda contra la Unió d’Associacions Europees de Futbol (UEFA) per vulneració de drets fonamentals arran de l’expedient disciplinari que va rebre el Futbol Club Barcelona per l’exhibició d’estelades al partit contra el Bayer Leverkusen disputat al camp Nou el dia 29 de setembre, i que va acabar amb una imposició d’una multa de 40.000 euros al club.

FB Barcelona - Estelades

L’associació Drets ha interposat la demanda al jutjat de primers instància de Barcelona, a la ciutat de la Justícia, en nom de diversos socis del club.

Per Drets la sanció de la UEFA per l’exhibició d’estelades atempta contra els drets fonamentals dels aficionats ja que coarta el seu dret d’expressió sota la imposició de multes que els afecten directament en tant que socis del club sancionat. A més, consideren que un reglament disciplinari d’una determinada entitat privada mai no ha de poder coartar, afectar o condicionar mitjançant la imposició de sancions l’exercici de drets fonamentals reconeguts en la Constitució Espanyola. I afegeixen que la UEFA, amb aquesta sanció, va contra els seus propis actes ja que durant dècades s’han exhibit aquests símbols sense cap contraindicació o multa i que, per tant, sancionar ara una practica habitual atempta contra els principis generals del dret i de la seguretat jurídica.

Drets recorda també que l’estelada és una bandera perfectament legítima, reconeguda oficialment pel Parlament de Catalunya, que representa un anhel i reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta, i que la seva presència és habitual des de fa dècades no només al camp del Barça sinó a la majoria de ciutats d’arreu del país.

Els articles constitucionals vulnerats

La demanda de Drets recull el llistat d’articles de la Constitució espanyola vulnerats per aquesta sanció de la UEFA al Futbol Club Barcelona:

-Article 16, que garanteix la llibertat ideològica sense més limitació, en les seves manifestacions, que el manteniment de l’ordre públic, protegit per llei.

-Article 20, que reconeix i protegeix el dret a expressar i difondre lliurement pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula o qualsevol mitjà de reproducció. L’exercici d’aquest dret no pot ser restringit mitjançant cap tipus de censura prèvia, tenint com a únic límit el del respecte als drets reconeguts en el mateix Títol Primer.

-Article 25, que estableix que ningú pot ser sancionat per accions que en el moment de produir-se els fets no constitueixin delicte, falta o infracció administrativa, segons la legislació vigent en aquell moment.

En definitiva, la UEFA no pot sancionar l’exercici de drets fonamentals reconeguts a la Constitució Espanyola, amb imposició de multes coercitives que, tot i anar destinades a un Club de futbol, acaben per incidir en el patrimoni del seus socis que tenen la obligació de contribuir a les càrregues econòmiques d’aquest Club, i per tant al sancionar coarten, dificulten o graven el lliure exercici de drets fonamentals protegits per la Constitució Espanyola.

En la demanda interposada per Drets, a més de demanar que quedi sense efecte la resolució de la UEFA on se sancionava el Barça, també es reclama que s’adoptin mesures cautelars perquè la UEFA no pugui continuar sancionant pels mateixos fets.

2 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *