El conseller de Justícia garanteix la “universalitat i gratuïtat” de l’accés al Registre de parelles estables de Catalunya

Redacció.
El Parlament ha aprovat aquest matí per unanimitat de la cambra, amb 131 vots favorables, el Decret llei 3/2015, de modificació de la Llei del llibre segon del Codi civil de Catalunya, que crea el Registre únic de parelles estables a Catalunya. En la seva intervenció davant la cambra per presentar el Decret, el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha assegurat que la “coordinació pel Departament de Justícia assegurarà la universalitat i la gratuïtat de l’accés a aquest Registre”.
 
Segons el titular de Justícia, “amb aquesta nova regulació es pretén protegir, sense discriminació, els efectes de totes les relacions familiars que esdevinguin d’una parella estable, tant en l’àmbit privat com en l’àmbit del dret públic”. El Registre, doncs, es constitueix perquè s’hi puguin inscriure totes les parelles residents a Catalunya que ho desitgin i que acreditin el compliment de les condicions que estableix el llibre segon del Codi civil de Catalunya.
 
El conseller Gordó ha explicat que la creació d’aquest Registre respon a la necessitat de “garantir que les parelles estables residents a Catalunya puguin accedir als drets de caràcter públic, com és ara el dret a percebre de la Seguretat Social la pensió de viduïtat”. Així, la creació del Registre de parelles estables de Catalunya pretén pal·liar els efectes d’una sentència del Tribunal Constitucional que, en anul·lar un article de la Seguretat Social, ha comportat un enduriment de les condicions d’accés a les pensions de viduïtat en comunitats autònomes com Catalunya, Balears o Navarra.
 
“Els titulars d’aquests drets, com el dret a la pensió de viduïtat –ha argumentat el conseller de Justícia–, es troben en una situació de desavantatge institucional respecte dels altres ciutadans subjectes a la resta de règims civils de l’Estat, i amb un règim inferior d’homologació i de seguretat jurídica que ha de ser immediatament restablert i recuperat”.
 
A Catalunya, concretament, per cobrar la pensió de viduïtat només calia demostrar una convivència de dos anys per qualsevol mitjà de prova admissible en dret o bé mitjançant una escriptura notarial. Amb la mencionada sentència del Tribunal Constitucional, els dos anys exigits passen a ser cinc i, a més, es requereix haver estat inscrit en el Registre de parelles de fet durant dos anys, com a mínim.
Per acabar la seva intervenció al Parlament de Catalunya, Germà Gordó ha recordat també que en el desplegament del Registre es compta amb la col·laboració del cos de notaris de Catalunya, que a través del seu Col·legi en “garanteix la seguretat jurídica”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *