Justícia insisteix en la manca de voluntat de l’Estat per protegir els drets lingüístics dels catalans

Redacció.
 
El secretari general del Departament de Justícia, Enric Colet, que va participar ahir a Reus en la Jornada, organitzada pel Consell de l’Advocacia Catalana, sobre l’ús del català a la justícia, ha afirmat que “l’Estat no protegeix degudament els drets lingüístics dels ciutadans de Catalunya, qüestió fonamental per al bon funcionament del sistema democràtic que ha de garantir la tutela judicial efectiva”, insistint, d’aquesta manera, en la manca de voluntat per protegir els drets lingüístics dels ciutadans de Catalunya.
 
En aquesta línia, Colet ha qualificat de “molt dolenta” la situació del català a l’Administració de justícia malgrat que els assumptes que s’inicien en català als jutjats representen un 64 % del total, però les sentències acaben sent-ne el 12 %, i ha valorat aquest àmbit com “el més deficitari” pel que fa a l’ús del català. En aquest sentit, ha posat com a exemple que la diferència d’ús que en fa la ciutadania i l’Administració de justícia “és abismal”.
 
Enric Colet ha manifestat que “no hi ha justícia sense llengua pròpia i, per tant, el fet que el coneixement del català no sigui requisit per obtenir destinació a Catalunya no ajuda els jutges i tribunals a desenvolupar la seva feina amb independència i imparcialitat pel que fa a la llengua”.
 
En aquest sentit, el secretari general del Departament de Justícia ha acusat el Govern de l’Estat d’incomplir reiteradament l’art. 3 de la Constitució espanyola i ha qualificat de “més greu encara” l’incompliment de l’art. 2 de la Declaració Universal dels Drets Humans, quan disposa que no es pot discriminar per raons de llengua. I ha posat com a exemple que “es pot donar la paradoxa que a casa nostra es faci necessari requerir el servei de traducció i interpretació del català, tal com estableixen les directives europees, per garantir els drets lingüístics dels ciutadans comunitaris, posant el català al mateix nivell que les altres llengües estrangeres”.
 
El secretari general ha fet un repàs de totes les actuacions del Departament a favor de l’ús del català i n’ha destacat els cursos de català i de llenguatge jurídic, les eines per afavorir l’ús del català en l’activitat professional, els cercadors terminològics en línia i els formularis, entre altres qüestions, així com la campanya “En català també és de llei”. Colet ha assenyalat que actualment hi ha publicats 183 textos legislatius en català que poden ser consultats directament en línia, la feina feta per l’Observatori Català de la Justícia, el Pacte per als usos de les llengües oficials en l’àmbit del dret, de l’any 2010, entre altres materials.
 
Finalment, el secretari general del Departament ha manifestat davant els assistents que cadascú, des de la seva responsabilitat, ha d’afrontar aquest repte: aconseguir un nivell òptim de coneixement i ús del català entre els operadors jurídics i a l’Administració de justícia per fer efectius el drets lingüístics dels ciutadans. “Fem servir el català. L’actitud de l’Estat és un escull important i haurem de respondre políticament”, però també ha demanat als operadors jurídics que “usin el català sense l’excusa que no ens entendran”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *