L’ICAB aposta per la millora en l’assistència a les víctimes de violència de gènere

Redacció.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha alertat avui de la necessitat que les dones sol·licitin assistència lletrada, des del primer moment, quan interposen la denúncia per violència de gènere, ja que hi ha un índex molt baix de persones que ho sol·liciten.  “La Llei 1/96 reconeix a les dones sotmeses a la violència de gènere el dret a disposar d’assistència jurídica gratuïta de forma immediata, podent ser assistides d’advocat o advocada que les assessori i recolzi en el moment d’interposar la denúncia contra el seu agressor. Des de  l’ ICAB animem a les dones a fer ús d’aquest dret, que permetrà millorar la seva defensa”, ha explicat la vicedegana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Rosa Mª Barberà, en un acte institucional celebrat davant el Palauet Casades amb motiu del  ‘Dia internacional de l’eliminació de la violència contra la Dona’. 

ICAB 25-11

Lluint llacets liles a la solapa per mostrar el seu rebuig al maltractament contra les dones,  en l’acte han estat presents també la diputada de la Junta de Govern responsable del Torn d’Ofici, Mercè Claramunt, la diputada responsable de la Comissió de Dones Advocades, Esther Palmés, altres membres de la Junta de Govern del Col·legi, la presidenta de la Comissió de Dones Advocades, Pilar Rebaque, i la presidenta de la Secció de Dret Penal, Laura Parés.

En el transcurs de l’acte Mercè Claramunt ha exposat que el passat 2014 van haver-hi 3.434 designes, fet que comporta un petit repunt a l’alça de les designes per violència de gènere (VIDO) respecte les de 2013 (3.353) dins la demarcació territorial del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. “En el període transcorregut entre els mesos de  gener a octubre de 2015  hem detectat un nou increment de les designes efectuades per la defensa de les víctimes de violència de gènere; si el 2014 el percentatge de designes de violència respecte de la totalitat va suposar un 7,4%, en el període indicat del 2015 aquest percentatge s’ha situat en un 7,8%, amb 2.948 designes”, ha explicat.

Per això, Claramunt ha afegit: “El fet que les dones disposin d’assistència lletrada des del primer moment  facilitarà que la denúncia tingui tots els elements necessaris perquè els fets siguin qualificats correctament pels òrgans judicials; d’altra banda, i davant del baix índex de denúncies respecte de la realitat, Claramunt encoratja les dones a denunciar als seus agressors,  ja que  el silenci  envers la violència és un dels  principals problemes  per  tal de pal·liar aquesta xacra social”.   

Per la seva banda, la diputada responsable de la Comissió de Dones, Esther Palmés, ha afirmat que “la  prompta implicació de les advocades i advocats permetrà donar un millor servei a les víctimes, així com al seus fills , atès que són també víctimes indirectes  d’aquesta situació”.

Aquest acte que ha organitzat avui l’ICAB contra l’eliminació de la violència envers la dona és una mostra més del paper que el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona entén que té com a institució que defensa els drets i les llibertats de les persones

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *