Els Graduats Socials alerten del risc per als empresaris dels nous terminis de baixa i variacions a la Seguretat Social

Redacció.

El Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Lleida i Girona i l’organització empresarial Cecot han mostrat el seu malestar davant la falta de flexibilitat mostrada per l’Administració de la Seguretat Social arran del canvi del reglament d’aquesta entitat que obliga a comunicar les baixes i variacions laborals en un termini màxim de tres dies naturals. L’aplicació del nou reglament per part de l’organisme no accepta excepcions a aquests terminis, el que implica una dificultat important en cas que coincideixin tres dies festius seguits.

Segons al·leguen el Col·legi de Graduats Socials i Cecot, la rigidesa en els terminis dificulta als empresaris que necessiten cobrir urgentment alguna baixa imprevista donar d’alta al nou treballador i comunicar la baixa o variació, en cas que coincideixi amb tres dies festius seguits. En aquesta situació, l’empresari que necessita suplir urgentment la baixa, assumeix el risc de les conseqüències de qualsevol incidència amb el nou treballador al no poder tramitar o comunicar l’alta en el termini marcat per la llei. La rigidesa d’aquests terminis incrementa el risc de desprotecció del treballador i de l’empresari de rebre una sanció, si no ha pogut fer efectiva l’alta.

Alguns sectors industrials en els quals l’activitat és continuada i la producció no es para en dies festius, així com el sector d’assistència sanitària, el del comerç, el de la restauració i banquets o esdeveniments, el d’oci nocturn, etc., són els més perjudicats per aquesta mesura, que compromet la prestació adequada dels serveis i compromet a l’empresari.

L’Administració de la Seguretat Social al·lega que a través dels mitjans informàtics que ofereix l’actual sistema és factible realitzar les altes, baixes i variacions ja que està operatiu les 24 hores, els 7 dies de la setmana i 365 dies a l’any. Aquest argument és la base per no fer excepcions quan s’enllacen tres dies festius i fins avui dia s’ha mostrat inflexible.

No obstant, la queixa dels professionals del Col·legi de Graduats Socials i dels empresaris de Cecot és que els obliga a romandre actius en cas que coincideixin tres o més festius seguits per si l’empresa o el client necessiten donar d’alta, baixa o variar les condicions del treballador i, en ocasions, podrien no prestar aquest servei.

Per al Col·legi de Graduats Socials i Cecot la solució és canviar la paraula “naturals” per “hàbils” o “laborals”, per a la presentació de l’alta, baixa o variació en cas que coincideixi amb tres dies festius seguits, incloent les festes locals. Segons els experts, seria molt fàcil introduir les variables necessàries en el sistema informàtic de la Seguretat Social que permeti contemplar aquesta excepció.

L’Administració de la Seguretat Social, a través del Reial Decret, aprovat el passat 24 de juliol, establia la reducció del termini per a les baixes i variacions laborals de sis a tres dies naturals, amb l’objectiu de reduir el risc de frau en les contractacions temporals.

Per Carles Berruezo, president del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, “la reducció dels terminis de 6 a 3 dies naturals implica la presumpció de sospita de frau. És positiu que es prenguin mesures orientades a la seva reducció, però haurien de ser consultades als principals actors en aquest procés, especialment als professionals i empresaris, que permetin establir mesures correctores que evitin situacions de desemparament dels treballadors i que facilitin el compliment de les normes als empresaris, com la que hem proposat”.

Per la seva banda, l’assessor laboral de la Cecot, Josep M. Bosch, ha valorat positivament la postura del Col·legi de Graduats Socials perquè “també hem rebut multitud de consultes, de les PIMES que representem, que reincidien en la inquietud per la immediatesa amb la qual han de comunicar les altes i les baixes de treballadors a l’Administració de la Tresoreria de la Seguretat Social”.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *